a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Mit ölt magára egy víz alatti gladiátor?

2011. július 01. - Kalaius86

A rögbi azon sportok közé tartozik, amely nem igényel különösebb beruházást, és ez komoly szempont lehet a sportág-választásnál. (mivel 11 éve kerékpározom komolyabban, tudom, milyen fogyókúrát jelent a pénztárca számára, ha az ember technikai sportot űz) Egy búvárnak nem jelent problémát, hogy összeszedje a felszerelést, mindenki másnak azonban egyszeri költségként felmerül az alább felsorolt dolgok beszerzése, mielőtt elmélyülne a rögbi világában, egyszersmint a medencében. 

Mire is van feltétlen szükség? Úszónadrág, lányoknak egyrészes úszódressz, uszony, maszk, pipa.

Hogy segítsük az embereket a döntésben, az UWR Tiszavirág SE igyekszik biztosítani minden érdeklődőnek az utóbbi hármat, szóval hacsak nincs valamilyen szélsőségesen ritka láb- vagy fejméreted, találunk neked olyan szereléket, ami legalábbis arra alkalmas, hogy egy-két alkalommal kipróbáld, valóban ez-e a Te sportod.

De tegyük fel, hogy ezen már túl is vagy, és már tudod, hogy valószínűleg előző életedben bálna voltál, mert többé már minden hét sivár és unalmas lenne a víz alatti rögbi nélkül. Mit is kell ez esetben vételezned?

Úszónadrág, úszódressz, kék (vagy fekete) és fehér színben. A sötét összeállítás könnnyen és olcsón megoldható pl. a Decathlonból, mindkét nem számára árulnak kék termékes ruházatot nagyon olcsón. A fehér szett sajnos elég ritka, és jellemzően drága is, a mi megoldásunk erre eléggé sufnituning jelleggel bír, de hát Istenem! Egy leszuperált fehér alsónadrágba cipőfűzőt húzva kész is az úszónadrágra húzható kiegészítő, a lányok pedig egy hosszú, de passzos trikót tudnak felvenni a dresszre, versenyeken idáig mindkettő módit elfogadták. Bár az egyik leányzó talált fehér egyrészest, de nem mindenki szereti a csipkés-áttetsző ruhákat :D

 A ruházathoz tartozik még a fülvédős, vízipólos sapka, amiből sajnos nehéz jót találni, főleg elfogadható áron. A jó sapka ún. paneles darab, erős, vastag anyagból készül, a számok varrva vannak rá, és a fülvédő kívülre kerül rajta, így annak a műnyag széle nem fekszik fel a bőrön, felsértve azt. Ha van megfelelő forrás, a csapat jó esetben egyszeri rendeléssel szerez be több darabot, így elérhetőek mennyiségi kedvezmények.

A sapka és a nadrág mellett a csuklón elhelyezett szalag jelzi még, melyik csapatba tartozik a játékos. A legegyszerűbb megoldás a szigszalag, ennek hátránya, hogy játék után megy a kukába az elhasznált mennyiség. Ehelyett ajánlott Röltexben venni fekete és fehér tépőzárat és méretre vágni, tökéletesen tart és gazdaságosabb. A legtutibb megoldást azonban egy osztrák játékos mutatta meg egy tornán; ők egy motorbelsőt szeleteltek fel és húztak a csuklójukra. Tartósabb a tépőzárnál, de ami még fontosabb, kifordítva a belsőt, a gumi felülete rendkívül tapadós, és a ladba gumija szinte hozzáragad. Nem tudom, hogy e tulajdonsága megmarad-e fehér festékkel lefestve, mindenesetre érdemes lehet kipróbálni.

Ezen felül szükség lehet még apróbb kiegészítőkre további tépőzárak, gumik, kötelegelők, zokni vagy épp sarkantyú formájában. Vannak, akik hordanak trikót is, edzésen erősítő jellege van, hiszen a vízzel teli ruhadarabot is mozgatnunk kell, valamint véd az uszonyok okozta felületi sérülésektől, versenyen inkább az egységes megjelenés végett lehet fontos, hogy legyen 2x12, "HUNGARY" feliratú szörfös trikó a táskákban. Szerencsére a Decathlonban a Tribord változat egész olcsó, és pont kék-fehér színváltozatokban érhető el.

Maszk és pipa. Ezeknek a következő elvárásoknak kell megfelelniük; a maszkból minél jobban ki lehessen látni, ne engedje be a vizet, és ne is essen le a küzdelem hevében. Ennek a kisebb légterű, áttetsző anyagból készült maszkok felelnek meg leginkább. Egyrészt minél kisebb a maszk, annál kevésbé áll ki az arc síkjából, annál nehezebb az ellenfél számára, hogy "véletlenül" beleakadjon, és lerántsa azt, másrészt az sem utolsó szempont, hogy ha az ember nem egy asztallal a fején úszik, a közegellenállás is kisebb.
Ahány ember, annyi fejforma, szóval csak ajánlani lehet típusokat, a lényeg úgyis az, hogy a felpróbálás során melyik illeszkedik pontosan. Mivel a boltban nem tudjuk egy kádba belenyomni a fejünket, tesztelni úgy kell, hogy felvesszük a maszkot a pánt felhelyezése nélkül, beszívjuk a levegőt belőle, amelyiket fenntartja a vákuum, az nem szelel, ergo jó az illeszkedése. Figyelni kell továbbá arra is, hogy nem-e nyom túlságosan. Főleg az orrnyereg környéke szokott problémás lenni az alacsony profilú maszkoknál.

Egy példálózó felsorolás az itthon vagy webshopokból elérhető maszkokról;

Decathlonos "kék termék" és szövetpántos maszk;
Ár/érték arányban nagyon jók, de amúgy magas profillal bírnak, versenyen könnyedén leverik őket, főleg a szövetpántosat. De ha véletlen extrém jól passzolnak a fejedre, végülis használhatod őket, nem olyan rossz a látóterük.

Abyss, Aqualung Sphera, Cressi Big Eyes, Cressi Matrix, Technisub Falco, Scubapro Futura, Scubapro Spectra 2, Mares X-vision, Technisub Micromask, Technisub Full View; ezek már azok a nevek, amiket a "pro"-k ajánlanak. Itthon az abszolút csúcsnak a Technisub Micromaskot tartják kis mérete miatt, másrészt, mert a fenti listából egyike azon keveseknek, amelyik itthon is elérhető (Divex). Magam részéről én Technisub Full View-et használok, főleg azért, mert más nem passzolt a fejemre, de azért örülök neki, hogy nagyon jól ki lehet látni belőle. Hátránya, hogy nagyon nagy, adja magát egy kis cibálásra :)

Update: A bejegyzés írása óta volt több maszkom is. Egyrészt kiderült, hogy, meglepően gyorsan elfáradnak ezek a maszkok, a Technisub Teknika Full View-nak azóta eltört a kerete, ahogy a Technisub Look-om is megadta magát, ott az a "csapszeg" törött ki, amibe a pántot fűzi az ember. Jelenleg két maszkot használok, és mindkettővel nagyon elégedett vagyok.

Az egyik a Technisub Sphera, ami a létező legnagyobb látószöget biztosítja, ugyanis a többivel ellentétben nem üveg van benne, hanem hajlított, flexibilis műanyag lencse. Ennek köszönhetően nagyon pontosan illeszkedik, nagyon kicsi a légtere, és bár torzít kicsit, sokkal többet látni belőle a játéktérből, mint bármelyik másik maszkból. Ja, és számottevően olcsóbb is a többinél. Előnye egyben a hátránya is, a műanyag lencse karcolódik, pár év alatt el tud használódni annyira, hogy csereérett lesz, mert alig látni ki belőle, egy későbbi blogbejegyzésben van is kép egy ilyenről. Másrészt a nagyobbik gond az, hogy könnyen széthullik, egy erős ütés/rúgás után előfordulhat, hogy a lencse kiesik a keretből, ilyenkor ügyesen vissza kell feszegetni a keretbe, úgy, hogy a gumiszoknya is a helyén legyen, különben beszivárog a víz és pillanatok alatt szétesik újra.
Szóval, aki ilyet használ, annak érdemes tartania egy tartalékot, különösen versenyekre.

sphera_impression_maszkok.jpgA másik maszkom a Micromask továbbfejlesztett változata, legalábbis a kerete alapján, bár érdekes módon a flagship továbbra is a Micromask a cégnél. Impression név alatt fut, és lefelé meg van nyújtva a lencséje, így a Teknika-ra hajaz, ez is kicsi, masszív, de jobban kilátni belőle, illetve ez végre illeszkedik az arcomra, így versenyeken ezt használom. Pár ezer forinttal olcsóbb a Micromasknál, így az ára is egész baráti.

Külföldön nem láttam ilyet, de nálunk egy játékos használ Speedo Riftet, ami végső soron egy úszószemüveg, nagy üveggel. A fentiekhez képest nagyon olcsó, elképesztően kényelmes, apró, a legtöbb arcra tökéletesen illeszkedik, de nagyon zavaró, hogy az ember orrába befolyik a víz. Orrcsipesz esetleg megoldást jelenthet, de ez még kipróbálásra vár, ráadásul nem tudom, versenyen elfogadnák-e.

Két általános tanács a maszkokkal kapcsolatban; az egyik, hogy első használat előtt az üveg belső felét dörzsöljük át többszörösen nagyon erős zsíroldó mosószerrel vagy kólával, ugyanis a gyárban a megmunkálás során olyan réteg kerül rá, ami nagyon könnyen párásodik, és magától elég lassan jön csak le. Ha ezt megtesszük, későbbiekben a használat előtt elég lesz csak beleköpni, és nem lesz gond a párásodással. (A műanyaglencsés maszkokkal ilyen előkészítésre nincs szükség.) A másik, hogy nagyon ritka, hogy egy maszk elég jól tartson a gyári gumipánttal. Ehelyett húzzunk bele táskapántot, ami nem rugalmas, és jól meg tudjuk húzni a fejünkön. Igazán igényesek olyan pántrendszert alakítanak ki azokhoz a maszkokhoz, amiknek a közepébe is lehet fűzni pántot, ami még a hokimaszkos gyilkosoknak is a becsületére válik. Lehet ilyet készen is rendelni külföldi webshopokból, de sajnos elég drágán. Mint mindig, do it yourself!Szólni kell a biztonság kérdéséről is; neten fellelhető egy-két beszámoló maszktörésről, de szerencsére nem tudok olyanról se itthon, se külföldön, akinek eltörött volna az üveg. Mindenesetre pl. a Decathlonban az összes maszkon rajta van legolcsóbbtól a legdrágábbig, hogy tilos benne fejest ugrani :)

A pipák esetében egyszerűbb a helyzet; a legegyszerűbb a legjobb, páran használnak szelepeset, de szerintem felesleges, és nem is egy jól, biztosan működő rendszer. Minél nagyobb csőátmérővel rendelkezik egy pipa, annál több luftot tudsz beszívni, mikor feljössz, szóval ez egy szempont. A csutora legyen minél keményebb, ridegebb gumi, a nagyon hajlékony, harmonikás változatok meghajlanak úgy, hogy összeszűkülve alig jön át rajtuk a levegő, bár pár játékos a hagyományos csutorát is meg tudja úgy szívni, hogy az be-be horpad a légszomjasabb pillanatokban. Nem mellesleg a csutora fogyóeszköz, mivel az ember izgalmában, vagy az ellenfél tevékenységének köszönhetően időről-időre elharapja azt. Érdemes a pipát méretre vágni, hogy pont az ember feje búbjánál érjen véget, ennyi elég, hogy a felszínen tudj levegőt venni és a játékot is lásd, felesleges antennával a fejeden úszkálni.


A pipák esetében könnyű tanácsot adni; a Decathlon 890 forintos pipájánál semmi sem éri meg jobban. Az átmérője lehetne kicsit nagyobb, de más sirám nincs. Az oldalán kialakított műanyag bordába bele lehet fűzni a maszk pántját, bár egy komolyabb helyzetben úgyis eltörik majd, onnantól pedig ízlés szerint tépőzárral/gumival/kötegelővel rögzíthető, vagy ha jól áll úgy a fejünkön, elég akár a pánt alá dugni is.

Fogvédő. A csutora gumija védi valamennyire a fogaidat. Próbáltunk azért találni olyan fogvédőt, ami befér a szájba a csutorával együtt, de eddig nem jártunk sikerrel. A víz alatti hokisok közül néhányan használnak neten rendelhető külső, műanyag fogvédőt, aki nem hisz a fair playben, 5 dollárért biztosíthatja be magát :)

Figyelni kell arra is, hogy tilos olyan felszerelés használata, ami éles/hegyes stb., így sérülést okozhat. Ellenőrizni kell a maszkokat, nincs-e olyan részük, ami problémát jelenthet ilyen szempontból, a pipákról le kell venni a hullámvédőt, ha van rajtuk, és az elvágott pipa végét el kell dolgozni, hogy lehetőség szerint ne alakuljon át szövetminta-vevővé, amikor a medence aljáról elrúgva magunkat felfelé menet beleáll esetleg valakinek a hasába.
 
Már csak egy uszony kell, és megvagyunk. Papucsos uszonyra lesz szükségünk, és sajnos itt nincs "gazdaságos" opció. Életem első edzésének majdnem egészét a medence partján csücsülve töltöttem, mert a teljesen műanyag filléres Decás uszony az első nagyobb csapásnál eltört. Hiába, nem erre való.
Két szempontot tartsunk szem előtt választásnál; némely uszony lyukas, ezek nem engedélyezettek. Továbbá, méretet pedig válasszunk úgy, hogy felvesszük az uszonyt, a másik lábunkkal ráállunk, és megpróbálunk kilépni belőle. Ha ennek ellenére nem csúszik ki a sarkunk, akkor jó a méret. Bár, az sem probléma, ha kicsit nagyobb az uszony, vastagabb zoknival vagy ún. sarkantyúval/uszonyrögzítővel ezeket is használhatjuk.
Az uszonyok közti különbség a felület méretében és merevségében mutatkozik meg. Minél nagyobb tömegű és erősebb valaki, annál nagyobb és merevebb uszonyt tud használni, a szélsőségek természetesen kerülendőek.


Itthon elérhető a Divexnél a Technisub Stratos, ami egy keményebb, nagyobb uszony, általában ezt szokták ajánlani a rögbisek és a hokisok, már csak a tartóssága miatt is.
Ennek a puhább és talán kevésbé tartósabb változatát jelenti a csúcs Mares uszony, amit a Decathlonban lehet néha megtalálni.


Ezektől főleg méretükben térnek el a hazai gyártású, uszonyos úszók által kedvelt Najade és Murena uszonyok, amelyek emiatt viszont fordulékonyabbak is, és megfelelő emberen ugyanolyan gyorsak, mint a nagyobb társaik. Ezeknek rövidebb az élettartamuk, elég drágák, de ragaszthatóak.
 


Tovább bővül a választék webshopokban és kis, külföldi manufaktúrák honlapjain kutakodva. Versenyeken látni a következő típusokat is;
Cressi Sub Ala's, Mares Planai Quattro, Mares Planai Planai Tre, Mares Planai Planai HP, Gull Mew Hard Fins

Az alábbiakban az a közös, hogy kisebb gyártók, rendszerint aránytalanul magas árral (bár, mint a Najade-nél is, elérhető általában mennyiségi kedvezmény) cserébe a vásárló igényei szerint készülnek el az uszonyok; Leader Fins, Breier Fins, Mat Mas Fins, Water Way Finswim 

Update: Időközben próbáltam Najade-t és Murénát is. Najade-ból eleinte régebbi, La Palma néven futó darabokat vadásztam le pl. Vateráról, ebayről, és most már van friss kiadású Speedem és Sprintem is, illetve pár alkalommal volt szerencsém Leader Finshez és Water Way-hez is. A Najade-k egyértelműen sokkal fordulékonyabbak a vízben, ami hatalmas előny pl. a kapunál akár támadásban, akár védekezésben, viszont aki nem teljesen kezdő, az túl puhának találja majd a régebbi darabokat, illetve a Speedet. A Sprint viszont -szerintem- tökéletes uszony rögbire. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel kényelmesebb ebben játszatni, mint az elvileg kifejezetten rögbire gyártott, hasonló méretű tollal rendelkező uszonyokat, amik lényegében karbon vágódeszkák egy kocka alakú gumi "papucsra" rögzítve...

És kész! A papucs, törülköző, fürdőköpeny dolgát már mindenkinek az ízlésére bíznám :)

Számoljunk egy kicsit, mennyibe is kerül ez a sport! Alsóhangon egy Stratos, Decás maszkkal és pipával megvan max. 13 ezer forintból, de ha egyedi uszonyt rendelünk Micromaskkal, akkor is megáll a számláló 30 ezer forintnál. És ennyi. Szerintem még az olcsó sportnak tartott futás is drágább ennél, főleg, ha télen is akarjuk űzni minden héten.

Ha neten keresgélünk;

http://sportsbutikken.dk/catalog/index.php?cPath=21&language=en

http://www.canamuwhgear.com/products-page/masks-mask-straps/

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az uszonyok várható élettartama korlátozott, még a Stratosok sem szeretik a sok elrugaszkodást a medence faláról, de folttal és gumijavítóval a szakadásokat lehet orvosolni, így ezek kb. két-három évig használhatóak.


Megjegyezném továbbá, hogy a bejegyzés nem volt támogatva sem a Decathlon, sem a Divex által. Sajnos :) Ha az illetékesek véletlenül olvassák ezt; szívesen látunk pl. vásárlási utalványt :D Köszi! :D

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr703029957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.