a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Tanulj meg uszonnyal úszni!

2011. november 07. - Kalaius86

Tegyük fel, jól úszol, de még sosem használtál uszonyt. Ne aggódj – a vízirögbi tanulási görbéje elég meredeken indul, de ha ezen a részen túlesel, új világ tárul fel előtted. 
Az első, amit meg kell tanulnod, az a lemerülés: a fül kiegyenlítése és a víz kifújása a snorkelből.
A kiegyenlítés ugyanaz, mint amit akkor teszel, amikor felszáll veled egy repülő vagy egy hegyről gyorsan ereszkedsz. Ahogy egyre mélyebbre merülsz, a víz nyomása növekszik a hallójáratban. Ezért levegőt fújunk, hogy kompenzáljuk a belső nyomást. Mint a fütyülést, ezt is bonyolultabb leírni, mint csinálni. Próbálj ki több módszert is, mi működik legjobban számodra.
A vizet a snorkelből a felszínre érve ki kell fújni. Ez pár hét alatt ösztönössé válik, addig számíts rá, hogy nyelsz némi klóros vizet.

Ha a merülés már megy, ideje az úszásra figyelni. A legtöbb kezdőnek búváruszonya van, mint pl. a Stratos. Ezek kicsit hosszúak és merevek, mert nehéz és lassú palackos búvárok mozgatására tervezték őket. Ez az oka annak, hogy a legtöbben az ollózó úszással kezdenek.
A tanácsom az lenne, hogy nyugodtan hagyd ki ezt a részt, és szerezz be uszonyos úszó uszonyt vagy rövid tollú kompozit uszonyt, hogy könnyen elsajátíthasd a delfin-úszást.

A delfin-úszás az ollózó úszás hatékonyabb és gyorsabb alternatívája. Annyira hatékony, hogy a FINA az elvileg bármilyen úszásnemet megengedő gyorsúszásban egyetlen úszásnemet tilt/korlátoz: a delfin-úszást.

Ha fejleszteni szeretnél a technikádon, ismerkedj meg az uszonyos úszással! A lényeg a tökéletes hullámmozgás létrehozása, minél kisebb ellenállással. Az úszó sebességét a hullámhossza és frekvenciája határozza meg. Előny, ha magas és vékony vagy… Vedd észre, hogy a kitérés (amplitudó) növelése nem növeli a sebességet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy finom mozgással tovább jutsz, mint nagy csapásokkal. 
A leggyorsabban úgy fejlődtem, ha megpróbáltam a legnagyobb tempót minél hosszabban kitartani. Ússz olyan gyorsan, ahogy tudsz szép technikával és figyeld, meddig bírod. Ez valahol 1 és 10 perc közé fog esni. Ami fontos, hogy állj meg azonnal, ahogy kiesel a ritmusból vagy szétesik a mozgásod. Pihenj pár percet. Aztán újra, amíg újra ki nem fulladsz. Amint megvan az a tempó, amivel a legkönnyebben döntöd a rekordjaidat, emelj rajta, ügyelve a helyes mozgásra!
Jó ötlet uszonyos úszással készülni a rögbire, csak tartsd észben, hogy a versenyzők számára az első az ösztönös áramvonalas tartás. A játék során a labda megtartása vagy az, hogy képben legyél a környezeteddel, sokkal fontosabb, mint a sebesség!

A poszt az UWR.ZONE oldalról van.

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr593361222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.