a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

A HÖK-ös poszt és az utóélete

2011. november 20. - Kalaius86

  Amikor megírtam a hallgatói önkormányzatokkal foglalkozó posztot, annak nem titkolt célja volt az is, hogy provokatívabb hangvételével lehetőleg felrázza a témában esetleg érintetteket, és ha mást nem, elindítson valamilyen párbeszédet. 

 Ez végül sikerült, kaptam hideget-meleget, jött pár számonkérő és bocsánatkérő email, de ami még jobb, jött olyan email is, amelyiknek az írója nem a kirohanást látta meg a fennálló helyzettel szemben, hanem a lehetőséget, hogy valami egészen egyedit hozzon közelebb a hallgatókhoz. ( Pl. az ELTE Online, ahol kitalálták az amúgy is nagyszerű Sport Testközelben cikksorozatot, minek során az ELTE Online írói maguk próbálják ki az egyetemi sportlehetőségeket, és tapasztalataikról beszámolnak az online felületen, megkönnyítve így a maguk számára sportot kereső diákok választását. ) Aztán persze van olyan egyetem is, ahonnan a mai napig semmilyen visszajelzés nem jött. ( Azért én még bízom a BME sportszervezőiben! Pl. az ottani falmászó életről tudom, hogy a korlátozott lehetőségek ellenére kb. ugyanolyan élénk, mint az ELTE-s. )

A mostani bejegyzés célja többek között az, hogy megköszönjem mindazoknak a kapcsolatfelvételt, akik azóta írtak, másrészt, hogy egy versenymeghívás apropóján megmutassam, szerintem milyen irányba fejlődhetne az ( egyetemi ) sportélet. 

A Cseh Liga utolsó versenyén, Prágában a szintén részt vevő salzburgi csapat megkeresett minket is, hogy meghívjanak a saját, jövő év januári tornájukra, amiSalzburger Stier néven kerül megrendezésre. 

Természetesen örömmel mondtunk igent, és nem csak a győztesek számára kilátásba helyezett vödrös kiszerelésű Mozart Kugelek miatt :)

 

Bár a magam részéről ez elég sokat nyom a latba, mert még két éve egy félévet Salzburgban tanultam az ottani egyetemen, és túlságosan is megszerettem ezeket a marcipános édességeket :)

A salzburgi egyetemről tudni kell, hogy egy meglepően kicsi város meglepően kicsi egyeteme, az ottani vendég és külföldi diákokkal együtt is. Pont ezért is esett le az állam, amikor megérkezés után elkezdtem a sportlehetőségek után érdeklődni. Az egyetemnek egy hatalmas sportközpontja van, ami nem csak sportolási lehetőségeket biztosít a hallgatóknak, de kutatási központ is.

Minden félévben megjelentik egy kiadvány, ami tartalmazza a lehetőségeket. Megpróbálják a teljes sportpalettát lefedni felvehető kurzusokkal. Ez szó szerint értendő, 376 kurzust listáz az e télre vonatkozó pdf! ( Ezt érdemes összevetni az itthoni egyetemek kínálatával... )

A kicsit is népszerűbb sportok természetesen több időpontban és több helyszínen vannak meghirdetve, valamint ahol szükséges, ott szint szerint diverzifikáltak a kurzusok (kezdő/haladó/profi). Ahol lehet, ezt az egyetemi létesítményekre, oktatókra és hallgatókra építve, de ha máshogy nem megy, akkor kiszervezik. Természetesen a hallgatók messze a piaci árszint alatt fizetnek a kurzusokért, 3 különböző támogatási szint van ( 30 év alatti hallgató, 30 év feletti hallgató, végzett volt hallgató ), de külsősök is részt vehetnek az edzéseken, persze számukra lényegesen drágább minden.Technikai sportoknál (kerékpár, snowboard, sziklamászás, búvárkodás, stb ) a hallgatók ugyanígy kedvezményesen kölcsönözhetnek felszerelést, de nem csak az edzések időtartamára, hanem mondjuk privát sítúrákhoz is. 

Lényeges különbségnek tartom, hogy az ottani sportélet szervezése során kicsit más elvek érvényesülnek, mint itthon általában. 

Az egész rendszer nagyon nyitott minden szempontból; ezek a kurzusok egyes hallgatók számára jegyért kötelezően teljesítendőek, de más diákok, sőt, jó pénzért akár külsősök is csatlakozhatnak, ami szerintem valahol ellenőrzést jelent és az irányba hajt, hogy mindenki maximálisan beletegye magát a munkába. Hiszen aki sok pénz fizetett pl. egy síkurzusért, az szeretné, ha az oktató a maximumot hozná ki belőle, és látja maga előtt a profi sportolókat is, ami motivációt jelenthet számára. Továbbá a hallgatókat motiválja az is, hogy akár ők is tarthatnak edzést, ha rendelkeznek a megfelelő kvalitásokkal. Ezen felül keresik a lehetőségeket, nyitottak minden újra, ki tudja, milyen sportban fog Ausztria világbajnokot adni pár éven belül! "Természetesen" van UWR edzés is a palettán, ami azért is szép, mert ez egy külön egyetemi csapatot jelent, a SALUK Salzburgon felül. ( Bár biztos van olyan játékos, aki mindkettőben játszik. ) Végül, de nem utolsó sorban nagy különbség, hogy az edzések díjszabása és a támogatás tükrözi ugyan a sport költségeit, de a fő elv a finanszírozhatóság, és alapvetően senki sem úgy tekint ezekre a kurzusokra, mint profitszerzési lehetőségre. Ha így is lenne, az megmutatkozna az árakban is, és pont a nagyszámú kínálat miatt kiesne az, aki nem a hallgatók és a sport érdekeit tekintené elsőnek. Hogy egy gyakorlati példát mondjak, a felvehető falmászós kurzusok között egy sem volt, amelyik a város legnagyobb termében lett volna, ugyanis annak horror árai voltak, helyette a város különböző iskoláinak a falmászó termeibe lehetett járni az egyetemi centrumon kívül. ( Ezt szerettem, mert az egyik például 2 percre volt a kolimtól. )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha össze kellene foglalnom, hogy miről is akartam írni; remélem, hogy nem olyan sokára mi is eljutunk oda, hogy az egyetemeken ilyen kiadványokban ennyi sport közül választhatnak a hallgatók ilyen árakon, és köztük lesz a víz alatti rögbi is, amelynek heti 7 edzésidőpontja lesz a nagy érdeklődésre való tekintettel :D És akkor most ki is venném a kezem a biliből... 

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr63398722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.