a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Medencék

2011. november 20. - Kalaius86

 Nemrég belefutottam egy érdekes írásba Európa medencecsodáiról. Nem idézem, inkább olvassa el, akit érdekel, csupán egy lelkivilágtól függően Jules Verne-t, vagy Bioshock-ot idéző múltbeli szerelésben merülő embereket mutató videót tennék be :) 

Ennek kapcsán is merült fel a kérdés, van-e Magyarországon Budapesten kívül olyan mély medence, amely alkalmas a víz alatti rögbizésre? Mivel ezeket a toronyugróknak építették eredetileg, így erre kerestem rá a neten. Sajnos az eredmény lehangoló. 

"Az I. Világháború előtt uszodánk alig volt, ugródeszkánk jóformán semmi. Gerendákból összeállított hordozható állványt kezdtek el használni a Millenáris pályán lévő uszodába és a Császárfürdőbe. Zwarg József, aki a legőszintébb barátja volt a sportnak a világháború alatt és után saját költségén építtetett állványokat, majd Harmudt Mihály úszómester rendezett gyűjtést, melyből az első EB-re el is készítettek egy ugrótornyot a Császár uszodába.
Hajós Alfréd tervei alapján 1930-ban épült meg a Nemzeti Sport Uszoda fedett műugrásra alkalmas medencével, majd 1936-ban a nyitott szabvány szerinti önálló műugró medence.
A II. Világháború és az 56-os forradalom a műugrósport fejlődését is kettétörte. Sok versenyző és edző külföldre távozott.
Mindezek után 1989-ben megalakul a Magyar Műugró Szövetség. Ám Magyarországon csupán két ugrásra alkalmas hely maradt: A szolnoki, és a Budapesti. Budapesten 2006-ban az Eb-re új műugró medencét építettek, amely ma is kiválóan üzemel."

Szolnoki medencét nem találtam a neten, valószínűleg a martfűire gondolt, aki írta. Vajon lenne igény Martfűn arra, hogy tartsunk egy bemutatót az uszodában, mi másra lehet még használni a mély medencét toronyugráson kívül? 

Illetve, tud valaki Magyarországon további toronyugró medencéről?  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr793398836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.