a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

UWR-es visszatekintő a 2013-as évre

2013. december 30. - Kalaius86

2013_utolso_edzes.jpg

Rég nem készült érdemi bejegyzés az UWR-es blogban. A kicsi blogok klasszikus kérészéletét ( haha :P ) mutatja ez, a kezdeti lelkesedés után egyre ritkulnak a posztok, majd az egész elsüllyed az érdektelenség mocsarában.

Szerencsére a lényeges dolgok, úgy érzem, már itt vannak, így magyar nyelven is találni hasznos információt erről a nagyszerű sportról, és lássuk be, nehéz lenne havonta posztolni újdonságokat a felszereléssel, csapatjátékkal vagy az úszással kapcsolatban.

Másrészt az, hogy a bloggal nem foglalkoztam, nem jelenti azt, hogy a Tiszavirág SE és a rögbi háttérbe szorult volna az életemben, sőt. És az egyesület élete is ment tovább. Voltak játékosok, akik kikoptak, voltak, akik elutaztak, és jöttek helyettük újak. Már nehéz újoncként tekinteni magamra, amikor vannak minimum 10-en, akik később érkeztek, mint én, és maradtak is. Az egri víz alatti hoki világbajnokság kapcsán hosszabb-rövidebb ideig vendégül láthattunk a Föld túlsó feléről is játékosokat, valamint egy finn cserediáknak köszönhetően hónapok óta nem Whitney az egyedüli nem magyar anyanyelvű játékosunk.

Az egri vb-nek után a Najade egyre komolyabb figyelmet fordít a víz alatti hokira illetve a rögbire, ami számunkra is előnyös volt. Kérésükre kézbesítettünk egy firenzei játékosnak egy pár uszonyt Prágába, és kaptunk Moravecz Jánostól egy Sprintet és egy Speedet mi is, aminek természetesen nagyon örültünk. Különösen én, mivel a matuzsálemi korban lévő Najade-im (pontosabban LaPalma-k) mostanra kezdték megadni magukat. Én ugyan kényelemszeretet okán nem kifordítva hordom őket, de a Sprintet még így is kielégítően gyorsnak találtam, főleg, hogy emellett fordulékony és komfortos is.

Voltam egy hokiedzésen is, ami nagyon jó volt, bár a fő profil marad a rögbi, azt hiszem. A BVSC-ben szinte mindenki Najade-t és Murénát használt, igaz, azért az kiderült, a hoki nagyon eltérő jellegű játék, mint a rögbi, pl. sokkal többet kell forogni, így a Stratos nagy lapátja ott hátrányt jelent. 

Versenyt rendeztünk év elején mi is, ráadásul két csapatot állítva ki. Az erősebbik csapat gond nélkül nyerte meg a második ligát, a gyengébbik meg... Ugyan utolsó lett, de egyrészt derekasan helyt állt, másrészt megadta a lehetőséget mindenkinek, hogy kipróbálhassa magát kemény ellenfelek ellen, versenykörülmények közepette. 

Illetve utaztunk mi is. Sajnos a versenyeken ez évben rendre középszerű teljesítményt mutattunk fel, minden alkalommal voltak olyan meccsek, ahol éreztük, hogy ezt hagytuk elúszni, és több lett volna bennünk, függetlenül attól, hogy hányan, milyen erős csapattal mentünk ki. 

collage.jpg

Sokat jelent viszont az, hogy látni a fejlődés lehetőségét és irányát is. Pl. a két Máté ebben az évben lett teljes értékű játékos. Az egyik agresszivitásával és erejével, a másik megbízható játékával és precíz helyezkedésével emelkedik ki, mutatva egy gyors és nagy ívű fejlődési folyamat végét. 

Ekkora fejlődést elvárni a csapat egészétől talán nem szabadna, de remélhetőleg tudunk egy egységként is erősödni. Gyakorolni kell szituációkat, hogy ne erős játékosokra kelljen alapoznunk versenyeken, hanem a passzolgatós csapatjátékra. Illetve meg kell tanulnunk jobban, gyorsabban úszni. 

Tervbe van, hogy Balázs Péter tájékozódási búvár okítana majd minket az uszonyos úszásra. Ehhez nagy könnyítés lenne, ha mindenkit egyesével filmre lehetne venni, hogy kielemezzük a mozgását. Ez évben is jöttek hozzánk forgatni, pl. víz alatti tokkal ellátott GoPro kamerával, valami ilyesmire lenne ehhez szükségünk, és talán meg is van egy ésszerű kompromisszumot jelentő megoldás, ez jövő év elején derül majd ki. A kamera témája valószínűleg kap egy külön posztot, arra tekintettel, hogy sokszor belefutunk abba a problémába, hogy az UWR egy olyan sport, ami egyszerre nagyon látványos, és abszolút nem nézőbarát. Egy világjáró játékosunk viccelődött azzal, hogy, ha gazdag lenne, építtetne egy üveg medencét az UWR-nek. Az évadzáró bulin éppen számoltuk, hogy ha nem hagyta volna el a bitcoinjait, most megvalósíthatta volna ötletét...

Megszavaztuk az év játékosát, aki Novotny Tamás lett (lásd a grazi, víz alatti képen), egy szavazattal előzve meg Klima Andrást, azaz Mobyt. Whitney ötlete alapján azonban igyekeztünk az év végén elismerni a teljesítményét, ezen oklevelek nagy része az évadzáró Lecsózáson került kiosztásra. 

Graz_2013_Tamas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr625717352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.