a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Költözött a Dang Muoi büfé a kínai piacról

2014. június 08. - Kalaius86

Szerencsére nem messze, csak a Kőbányai út túloldalára. A józsefvárosi kínai piac felszámolásáról már régóta lehetett olvasni, de az elhúzódó jogi viták és az évekig halogatott nagy kiűrítés mellett az árusok nem zavartatták magukat, és gond nélkül szolgálták ki az ide látogató, meglehetősen vegyes vevőkört.

2014-06-07 15.58.21.jpg

A piac egyik "gyöngye" volt a főkapuval szembeni bódék egyikében Dang Muoi büfé, amely boltként is funkcionált, illetve az árusok nagy része is innen rendelt ételt napközben, melyet alufóliával fedett műanyag tányérokban hordtak ki nekik. A bódé maga csak 3-4 sörpadot tartalmazott, így a nagyszerű levesükre áhítozóknak gyakran kellett várni, míg ülőhelyhez juthattak.

Most, hogy a piac tényleg bezár, a "végkiárusítást" éveken át hirdető kartontáblák valamelyest több értelmet nyertek, a bódék egy részét már el is kezdték bontani, és üresen árválkodik a Dang Muoi is, az egyszeri pho-fogyasztó csalódottan venné tudomásul, hogy a különféle blogokban felmagasztalt hely megszűnt. Aki pedig járt ott az elmúlt fél évben, az azonnal a Kőbányai út túloldalát elfoglaló raktárépületek felé fordul, hiszen a személyzet már egy ideje jelezte a költözést a vendégeknek. A piac főbejáratával szemben, közvetlenül a víztoronynál lévő bejáratnál, a jobb oldalon található az új hely.

Két kicsi, kiülős asztalt tettek a kétszintes, hosszúkás bolt elé, ha valaki a piac nyüzsgése közepette akarná elkölteni ebédjét. A pultnál ugyanaz a hölgy fogadja a betérőket, mint eddig, és diszpécsereket megszégyenítő módon veszi fel a rendeléseket a miénkkel egy időben a folyamatosan csörgő telefonon is. A boltban a bódéhoz képest egyértelműen rendezettebb és higiénikusabb körülmények között válogathatunk a tartós és friss élelmiszerek között, ha esetleg otthon ki akarnánk próbálni, hogyan főz egy vietnami háziasszony hazai ízeket. Kicsit bizarr, de lehet kapni MSG-t (ízfokozót) akár kilós kiszerelésben is, ha valaki az olcsó kínai büfék ízvilágát szeretné reprodukálni. A bolt végében nyíllal ellátott "büfé" tábla jelzi a keskeny lépcsőt, amin feljuthatunk az emeletre, ahol a tényleges kiszolgálás történik.

Az egésznek van egy konkrét bája, ahogy a konyha CB-rádión megkapja az utasítást a pénztártól, majd egy sárga post-it cetlin beazonosítják a rendelésed. A konyha-rész van az ablaknál, és fejmagasságig felhúzott fal szeparálja az asztaloktól, ami teremt némi benihana-hangulatot, bár ez valószínűleg nem volt cél a tervezésnél. Az asztalok kicsit szorosan vannak, sok kis Jet Li még elfér, de Dolf Lundgren-ek vagy Jean-Claud Van Damme-ok csak nehezen préselnék be magukat a napi ebédmenüjükhöz. Ráadásul egy nagy, vízpermetet szóró ventilátor lett a sarokba állítva a nyári melegre tekintettel, amit egyértelműen "túlzás" fokozatba kapcsoltak, pedig nem vagyok egy kényes típus. Egy másik páros is mérlegelt egy darabig, majd ők is követtek minket, ahogy leügyeskedtünk a keskeny lépcsőn a forró levesekkel a kezünkben az üzlet elé.

Még fordultunk egy kört és áttelepítettük néhány ízesítőt is, aztán kezdődhetett a már jól ismert ízorgia. Véleményem szerint a pho azért is érdekes, mert van benne egy "csináld magad"-jelleg is, az amúgy is komplex levest teljesen eltérő módokon lehet befejezni attól függően, hogy hogyan ízesítjük. A magam részéről némi squid-szósszal (ciki, de nem tudom, hogy hívják ezt, gondolom, nem kalmár-szósz, viszont a hal-szósz sem teljesen ugyanaz), citrommal és fokhagymával támogattam meg az ebédem, míg a párom citrommal és srirachaval. Maga a leves még mindig ugyanaz az erőteljes húsleves, mely mégis frissnek hat a zöldségek és fűszerek megfelelő kombinációjának köszönhetően. Leküldtünk a leves után egy nagyszerű, könnyű tésztát is. Sajnos még nem lehetett mindezt a korábbi, finom üdítőkkel öblíteni, de vietnami kávét most is lehet kérni. 

Biztos van, aki továbbra is ódzkodna a Dang Muoi büfétől a hely és a kinézet alapján, pedig szerintünk továbbra sem lehet jobb pho-t kapni máshol Budapesten, a levesük megállja a helyét nem csak a mostanában nyitott ázsiai büfékkel, de komolyabb versenyzők (pl. Bors) leveseivel szemben is. Ezt az is jól mutatja, hogy már jó ideje nem csupán a piac közönsége alkotja a stabil vevőkört, hanem az izgalmas és minőségi ízeket keresők is. A költözéssel még nem adottak olyan körülmények, amelyet a leveseik megérdemelnének, de legalább az átállás  problémamentes volt, és az új, kicsit nagyobb, kicsit jobb helyen ugyanazokat a mennyei ételeket szervírozzák :)

Legközelebb már tényleg rögbiről (is) lesz szó :)

Foodporn fotók most nincsenek :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr16288233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bravura 2014.06.10. 08:53:30

undorító, hányinger....