a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Taktikai kézikönyv a legjobb vízi csapatsporthoz.

Nem, nem a vízilabdáról van szó.

2014. augusztus 01. - Kalaius86

 

Kicsit száraz és hosszú, de ha komolyan akarsz víz alatti rögbizni, sok szép gólt rakni és ugyanennyit kivédeni, akkor ezeket ismerned és követned kell. 

2014-04-12 12-25-10.jpg

A víz alatti rögbi taktikai alapjai, svéd stílus

Írta Henrik Stewenius

 

"A jó víz alatti rögbi olyan, mint a foci, amit 5 évesek játszanak. Minden játékos a labda körül van a lehető legszorosabban."

Helyezkedés a vízben

 1.      A jelenleg leghatékonyabbnak tartott csapatelosztás általános leírása.  
 2.      A különféle játékosposztok leírása és elhelyezkedésük a medencében.
 3.      Védekező csapatfelállás.
 4.      Támadó csapatfelállás.
 5.      Támadásból védekezés.
 6.      Kontra-támadás.
 7.      Megjegyzések.

A jelenleg leghatékonyabbnak tartott csapatelosztás általános leírása

A 80-as években sok csapat játszott defenzív játékot, ahol egy állandó kapus védte a kaput a kapu előtt ülve (Classic defense forma) . Ez egy eléggé nyitott játékot eredményezett, sok góllal. A 90-es években ez annyiban változott, hogy egy kapus a kapun feküdt, míg védők kerültek mellé, akik védték attól, hogy az ellenfél lenyomja a kapuról és gólt dobjon (Deckel-Dackel forma). Ez azért szükséges, mert a klasszikus formában túl könnyű a kapusnak gólt dobni, és különösen nehezen védekezett a kapus a felülről jövő támadások és lövések ellen.

A különféle játékosposztok leírása és elhelyezkedésük a medencében

Minden játékos-típusból 2 van egyszerre a vízben.

 •     Kapusok. Védekezés során a kapusok felelnek azért, hogy ne lehessen felülről könnyen góld dobni a kapuba, valamint kivédik a kisebb oldalról jövő támadásokat is. A kapusok figyelnek egymásra, és arra, hogy épp melyikük következik a merüléssel és felel a kapuért.
 •     Védők. A fő feladatuk a kapu és a kapus védelme az alulról jövő támadásoktól. Egy védő mindig a víz alatt van, míg a másik levegőt vesz, kitámad vagy bármi egyebet csinál, ügyelve arra, hogy váltani tudja társát.
 •     Támadók. Ezek a játékosok elveszik a labdát az ellenféltől és megakadályozzák, hogy sikeres támadást hajtsanak végre.

 Védekező csapatfelállás

Védekezés során minden más taktika előtt a legfontosabb a következő alapfelállást tartani:

 1.      Kapus a kapu tetején. A két kapus a kapu tetején cserél, és sehol másutt! 
 2.      Egy védő a kapus előtt. A stabilitás érdekében a hátát a kapunak támasztja és főleg lábbal, uszonnyal tartja távol a támadókat. A védők a kapusokhoz hasonlóan a medence alján, a kapunál cserélnek és nem máshol!
 3.      A támadók számára többféle játék is lehetséges, de kezdésnek a legegyszerűbb, ha egyszerűen megpróbálják elvenni a labdát. 

Támadó csapatfelállás

Ha a csapat ügyel a védekezésnél felsoroltakra, nagy gond már nem lehet. A következő dolgokat érdemes észben tartani:

 1.      Támadjatok alulról.
 2.      Senki ne támadjon egyedül.
 3.      Ha valaki már majdnem berakta a labdát, fontos, hogy segítsenek neki ezt véghez vinni.
 4.      Addig kell játszani, amíg a bíró jelzését nem halljátok. Ennek megfelelően a labdát sem szabad kivenni a kapuból amíg a duda meg nem szólal.
 5.      A félig berakott labda nem ér pontot.
 6.      Emlékezz arra, amit az iskolában tanítottak, és használd a fejed!

Támadásból védekezés

Itt több lehetőség is van, de a lényeg a következő:

 1.      Azok a játékosok, akik már a víz alatt vannak, amikor a labdát elveszíti a csapat, megpróbálják visszaszerezni a labdát.
 2.      A felszínen lévő kapus és védő el kell tudjon érni a kapuig, mielőtt a labda eléri a kaput.
 3.      A támadásban részt vevő kapus meg kell próbálja visszaszerezni a labdát, de készen kell legyen a kapus társát váltania a kapun, mikor annak elfogy a levegője.
 4.      A többi játékosnak el kell döntenie, védekező vagy kitámadó játékot folytatnak, és mindnek követnie kell ezt a döntést.
 5.      Fontos, hogy a két támadó visszaúszáskor ne egyszerre cseréljen, hanem az egyik merüljön le, amíg a másik támadó cseréje meg nem érkezik.

Kontra-támadás

Amennyiben a védekező csapat valamely játékosa megszerzi a labdát, számolni kell azzal, hogy a játékosok, különösen a támadók már kimerültek. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy a kaputól kivigyék a labdát, ha cserélniük kell, a cserét csak ez után ejtsék meg, de akkor nagyon gyorsan. Egy jó támadó, ha látja, hogy a csapatából valaki labdát szerez, azonnal úgy úszik, hogy azt megkaphassa és megúszhasson.

 
Fontos ezeket fejben tartani:

 1.      NE PASSZOLD A KAPUSNAK A LABDÁT.
 2.      Ne passzold a kapunál fekvő védőknek se a labdát.
 3.      Ha a kapushoz kerül a labda, és szorongatott helyzetbe kerül a kapu tetején, nagy a veszélye, hogy a támadó csapat be tudja rakni a gólt. Ezért, ha a kapustól próbálják elvenni a labdát, egy támadó játékos át kell vegye azt és a harcot az ellenféllel, hogy a kapus újra válthasson kapustársával a pozícióján.
 4.      Ha az ellenfélnek a labda kell, vegyenek egyet maguknak. A labda a miénk.
 5.      A játék alatt a cserében lévő játékosok pihenjenek, viselkedjenek nyugodtan.
 6.      A bírókkal ne kiabáljunk.
 7.      Csak a csapatkapitányok kommunikálnak a bírókkal.
 8.      A másik csapattal se kiabáljunk.
 9.      Csapattársainkat buzdítsuk, ne kritizáljuk. Ha valamin változtatni szeretnék, azt a játék után beszéljük meg, menet közben ne változtassuk a megbeszélteken, ha nem muszáj.
 10.      Ne üss vissza! Ha valaki megüt, ne üss vissza! A bíró figyelme az első ütés után amúgy is rátok irányul majd, így, ha visszaütsz, te is ki ki kell ülj büntetőbe!
 11.      Megfigyeltem, hogy mindig ugyanazok a játékosok reklamálnak az ellenfél durvasága miatt, mint akik azt állítják, hogy a bírók vakok és igazságtalanul fújnak. Gyakran nincs igazuk.
 12.      Azért játsszunk, hogy élvezzük!

Pár megjegyzés a játékhoz

A góldobás nemes művészetéről

Általános tanácsok

A gólszerzéshez nem árt fejben tartani pár dolgot, amik egyértelműnek tűnhetnek, de inkább felsorolom itt őket:

 •     A medence aljáról közelíts. Nehéz a magasból gólt szerezni.
 •     Legyél robbanékony. Lassan lehúzni a kapust, majd berakni a labdát sok idő, és rendszerint megfognak közben.
 •     Szorosan fogd a labdát, hogy akkor is a kezedben legyen még, amikor a kapuhoz érsz!
 •     Ha valaki másnál van a labda, segítsd őt benyomni azt a kapuba, lehet, hogy pont erre a kis extra erőre van szüksége!
 •     Ha góldobáshoz akarsz helyezkedni, maradj alul és közel a kapuhoz. Feltételezve, hogy a védekező csapat a korábbiakban ismertetett taktikát követi, valószínűleg van legalább 2 védekező játékos a kapunál. Tegyük fel, hogy szerencsénk van, akkor tudunk támadni, amikor csak 2 védő van ott. Mit tegyünk?
   Főszabályként elmondható, hogy szinte lehetetlen egy játékosnak berakni a gólt egyedül. Emiatt több játékosnak együtt kell ezen dolgoznia.


Általában a támadást egy vagy két játékos kezdi, akik labda nélkül kapuhoz közeli pozíciót foglalnak el. 3 ilyen pozíció lehetséges:

 1.      Pozíció góldobáshoz, rendszerint szorosan a fal mellett.
 2.      Védőt zavaró pozíció. Elkerülendő, hogy valamely védő át tudjon úszni a kapu túlsó oldalára.
 3.      A kapus pozíciója! Ha lehetőség nyílik rá, ezt el kell foglalni.

 

A cél vagy az, hogy szabad utat biztosítsunk az erősebb támadóknak, ha nem mi magunk vagyunk azok.

Helyezkedés a góldobáshoz és a góldobás maga

Minden játékosnak megvan a maga kedvenc módszere, én azt ajánlom, hogy vesd az egyik vállad a falhoz, a fejedet 20 centire a medence aljától, 30 centire a kapustól tartva, kicsit összegörnyedve, mint egy rugó, hogy a kellő pillanatban kiugorhass, a fejeddel vagy a válladdal kinyomva a kapust. Ez attól függetlenül működik, hogy a feje vagy a lábai felől közelíted a kapust. Legjobb akkor, ha a kapu szorosan le van rögzítve, a fal mellett. Csak haladj a fal éle mentén, és menni fog!
A másik lehetőség, hogy tedd le a térded a medence aljára, kulcsold át a kapust, és tépd le a kapuról, miközben a másik kezeddel berakod a labdát.
A lábak felől támadni rendszerint nem éri meg, mert túl sok idő lehúzni a kapust, ezt csak fordulékony, fürge támadóknak érdemes megpróbálni.

A védő zavarása

Tehát a cél az, hogy a helyezkedéssel zavarja az ember a védőt, hogy az ne tudja megakadályozni a saját csapattársunk pontszerzését. Hogyan?

 1.      Helyezkedj szorosan a védő mellé. Tartsd a pozíciót, de úgy, hogy utat engedj a saját támadó játékosodnak, mikor érkezik a labdával..
 2.      Ha van rá lehetőség, hogy te dobd be a gólt, akkor a védőnek háttal.
 3.      Ha nem látsz rá esélyt, hogy pontot szerezz, a védő felé nézve.

 

Mindenképpen fontos, hogy ha a már elhelyezkedett zavaró játékosnak ne passzoljon a labdát hozó támadó, ha nincs rá esély, hogy ő dobja a gólt. A támadó a blokkolt védőhöz képest ellentétes oldalon érkezzen, lehetőség szerint ez az oldal legyen egyben a cseresávhoz képest ellentétes oldal is, hogy a frissen beugró csere se tudja meglepni.

A kapus helyének megszerzése

Ha a védekező kapusok hanyagok, és lyukat hagynak a kapun, érdemes azt elfoglalni. Ezt két módon lehet megtenni.

 1.      A kapun háttal fekve, mint egy kapus. Általában ez az ajánlott, mivel így könnyebb megőrizni a pozíciót. Mivel így nehéz lenne gólt dobni, ezért fontos, hogy a blokkoló játékos pont akkor hagyja szabadon a kaput, amikor a labdát hozó támadó játékos megérkezik.
 2.      Arccal a kapu felé. Ilyenkor sok múlik a bírón, mivel a kapus pozíció megtartása nehezebb, és a bírók befújhatják azt is, ha valaki térddel-könyökkel szorítja magát a kapuhoz.

Szabaddobás

Ha mienk a szabaddobás, a mienk a labda. Egyszerű terv erre az esetre:

 1.      A kapus végzi el a szabaddobást, háttal a saját kapujának, a felszínen, felmutatva a labdát elsőnek.
 2.      A másik kapus vele szemben helyezkedik el a felszínen.
 3.      Alattuk és mögöttük 2-2 másik játékos legyen, felkészülve arra, hogy gyorsan meginduljanak a labdával.
 4.      A kapus a labdát lehetőség szerint valamelyik mélyben lévő játékosnak passzolja, csak ha ez nem lehetséges, akkor adja át a másik, felszínen lévő játékosnak.
 5.      Passzolás után a felszínen azonnal hátraúszik.

Ezeket a felállásokat lehet variálni, de a legegyszerűbb általában a legjobb és legkönnyebb stratégia.

Kiállítás a csapatban

Ha kiállítás történik a csapatunkban, fontos, hogy:

 1.      A kiállított játékos elfoglalja a helyét a büntető padon/széken.
 2.      Ez után csak öt játékos lesz a vízben. A kiállított játékos váltása (még) nem ugorhat a vízbe.
 3.      Egy támadó elhagyja a medencét. A váltása nem ugrik be váltani.
 4.      A kiállított játékos váltótársa ugrik be a vízbe.
 5.      Így elvileg friss játékosok lesznek a vízben az emberhátrány idejére.

A legfontosabb, hogy a megfelelő számú játékos legyen a vízben. Sokat segít, ha egy edző/segítő instruálja a váltást.

Power-play

Erre a helyzetre nehéz tanácsot adni. Vesztes játék vége fel, ha látszik esély egyenlítésre, sokan szoktak a legerősebb támadó játékosokból álló hatost kialakítani a vízben. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy a labdát nem szabad elveszteni semmi áron, ha mégis megtörténik, tudni kell, hogy kik lesznek a védők, illetve figyelni kell, hogy lehet-e, kell-e visszaalakítani az eredeti játékos-kiosztást, ha a labda a középpályánál van.

Kapusoknak

Bevezetés

Az egyik legfontosabb, hogy magától értetődő legyen az, hogy a kapusok a kapun háttal fekve védik a kaput, amíg a kapu előtt védekező játékosok egészítik ki a védelmet. A kapusok maguk között megbeszélhetnek különböző taktikákat, de akkor ezekhez következetesen tartsák magukat.

Alapvetések

Mi az, ami egy kapustól elvárható a csapata által?

 1.      Ne legyenek üres kapura dobott, könnyű gólok.
 2.      Egy támadó se tudja elfoglalni az üres kaput.
 3.      Ne lehessen könnyen gólt dobni a kapu síkja felettről.
 4.      A kapusok támadáskor vegyenek részt a támadásban, egyszerre egy.
 5.      A labda elvesztésekor segítsenek a visszaszerzésben, amennyire lehet.

 

Az utolsó pont teljesítéséhez kiváló kapusok szükségesek.

A statikus védekezés szabályai

Ez a legegyszerűbb a kapusok számára, mivel mindig egyértelmű, mit kell tenniük. Egy kapus mindig lent van a víz alatt, a társa 3-5 nagy levegő után váltja a felszínről.

Speciális helyzetek

 •     Ha a felszínen lévő kapus látja, hogy komolyabb támadás indul a kapu ellen, váltson, amint lehet, és lefelé menet próbálja megzavarni a támadókat is.
 •     Ha a lefelé menő kapus megszerzi a labdát, azonnal kezdjen vele kifele úszni, és ha megfogják, ne küzdjön tovább a labdával pár másodpercnél, inkább dobja el, és menjen a kapura, hiszen enélkül előfordulhat, hogy a végén a két kapus egyszerre jön a felszínre levegőért.
 •     Ha a kapun lévő kapust támadják, a cserére érkező kapus dönti el, hogy mikor cseréli le, mivel ő látja pontosan, mennyire tud biztonságosan cserélni, érdemes-e várni. Ilyenkor, ha teheti, két kézzel fogja meg a cserére váró kapust és nyomja rá a kapura, amíg szükséges. Túl sokáig sem érdemes várni, mivel ilyenkor mindketten a víz alatt vannak, és a cserélendő kapusnak nem lesz sok ideje levegőt venni, miután társa elfoglalta a helyét.
 •     Ha megszerezzük a labdát, a kapus dönti el, kinek passzolja azt, ki induljon meg vele. Vagy ő maga megindul nagy sebességgel, vagy jelez annak a játékosnak, akinek passzolna.
 •     A cseréből érkező kapus egyenesen a kapura ússzon beugrás után.
 •     Kapus lehetőség szerint ne akarjon labdát szerezni, hiszen ez egyet jelent pozíciója elhagyásával.
 •     Gól után, mikor az ellenfél megindul a labdával, az egyik kapus ússzon ki, de ne túl messze. Ilyenkor a másik kapus felelős a kapu védelméért.

Kézjelek védekezés során

Védekezés során a kapus kézjelekkel jelezzen a felszínen várakozó kapusnak vagy a beugró kapusnak.

 

Jelzés

Jelentés

Hüvelykujjal magára mutatva

Cserélni akarok most! (nincs levegőm)

Kinyújtott tenyereket mutat felfelé

Sok levegőm van, maradj a felszínen, jelzek, ha kellesz.

Kifelé mutat, mikor nálunk a labda

Kérlek segíts a támadásban!

Kifelé mutat, mikor az ellenfélnél a labda

Egyszer merülj le támadni! (van levegőm)

 

Utóbbi könnyen eredményez veszélyes szituációt.

Hogyan feküdj a kapura

Pár szempont határozza meg, hogy merre forduljon a kapus.

 •     Ha a lába a váltósáv felé mutat, akkor a beugró váltótársa könnyebben cseréli.
 •     Azért érdemes továbbá a lábat a váltósáv felé forgatni, mivel a támadást általában a cseresávhoz képest ellentétes oldalon indítják, és a láb felől könnyebb támadni.
 •     Ha már van védő a kapu előtt, érdemes fejjel tőle ellentétes irányba forogni.
 •     Könnyebb úgy cserélni, ha a cserélő kapus ugyanabba a pozícióba helyezkedik, mint a váltott kapus.

 

Mivel vannak egymással ellentétes szempontok, ezért végső soron a személyes preferencia határozza meg, hogy ki milyen irányba fekszik fel a kapura.

Szükséges skillek

A következő képességeket érdemes fejlesztenie a kapusoknak:

 1.      A kapun fekvés. A helyes pozíciónál a gyűrű a vállak és a nyak alatt van. Figyeljünk arra, hogy a vállak ne lógjanak bele a kapuba, mivel ezt a bírók befújják, és büntetővel jutalmazzák.
 2.      Érkezés a kapura. Alapesetben gyorsan úszunk rá, és csak az utolsó pillanatban fordulunk meg, majdnem, mint ahogy nagy sebességnél a kéziféket behúzva pördül meg egy autó a havon...
 3.      Váltás a kapustárssal. Ilyenkor a kapusok egymással szemben helyezkedve, egymást megfogva beforgatják egymást a kapu tetején.
 4.      Várakozás a kapus felett, ha nem lehet azonnal cserélni.
 5.      Elrugaszkodás lentről, anélkül, hogy a védőket megrúgná vagy egyébként zavarná a felfelé induló kapus.
 6.      A lábak kreatív használata. Figyeljünk arra, hogy ne sérülést ne okozzunk ezzel sérülést a támadóknak. Fontos az is, hogy egy rúgáshoz megfelelő egyensúly szükséges.
 7.      Végül a támadó játékosok távol tartása a kaputól, különösen az idő alatt, amíg a védők oda nem érnek a kapuhoz.

A statikus támadó játék szabályai

A legfontosabb szempont itt is az, hogy legyen kapus, aki visszaér a kapura időben.

 1.      Egy kapus kitámad, a másik kapus hátul marad, olyan távolságban, hogy biztosan visszaérjen a kapura a labda elvesztése esetén.
 2.      Amikor a kitámadó kapus feljön a felszínre, visszaúszik, közben a másik kapus előreúszik és merül.
 3.      Ezt ismétlik, amíg a csapat gólt nem dob, vagy el nem veszti a labdát és visszaindul védekezni.

Megjegyzések

 •     A felszínre úszó, elől lévő kapus ne egyenesen haladjon felfelé, hanem visszafele úszva.
 •     Minél rövidebb ideig legyen mindkét kapus a víz felszínén.
 •     Kiúszó kapusnak azért is érdemes elsőnek merülni és aztán úszni, mert úgy jobban átlátja a játékot. Tehát ne úgy induljon neki, hogy a felszínen úszik métereket, és csak aztán borít.e.

Kontra elleni védekezés

A labda elvesztésekor az egyik kapus a mélyben van, míg a másik hátul.

 •     A felszínen lévő kapus vissza kell érjen a kapuhoz, ha kell, hogy friss levegővel merülhessen.
 •     Az elől lévő kapus próbálja megszerezni a labdát. Mikor visszaúszik, már valószínűleg fáradt, így ilyenkor cseréljen, a csere pedig a vízbe beugorva egyenesen a kapura úszik, hogy cserélhesse a kapust.

Kontra-támadás

Fontos, hogy ilyen helyzetben az egyik kapus merüljön, és segítse a labdát előre vinni, kis szerencsével és gyorsasággal ilyenkor könnyű gólt dobni.

Kinek a játékán kell javítani, ha gólt kapunk

 

Gól üres kapura

Kapus

Gyors gól felülről

Kapus

Lassú gól alulról

Támadók

Gól alulról, védő sehol

Védő

Gól alulról, védő blokkolva

Támadók / Védők

Védőknek

A védők esetén is fontos, hogy az előre megbeszéltek szerint, következetesen játsszanak. Alapvetés, hogy a kapu mellett támogatják a kapust.

Alapvetések

Van pár dolog, amit a csapat elvár a védőktől, bár ezek nem annyira jól definiáltak, mint a kapusok esetében.

 1.      A kapus védtelen az alulról jövő támadások ellen, különösen, ha azok gyorsak. Ezeket kell a védőknek kivédeni.
 2.      Hasonlóan lényeges, hogy egy támadó se tudjon helyezkedni a kapu mellett.
 3.      A támadók által az ellenféltől elvett labdát meg kell tudni szerezni egy védőnek, ha az lehullik.
 4.      Meg kell akadályozniuk, hogy az ellenfél gyorsan felépítsen egy támadást.
 5.      Támogatniuk kell a saját csapatuk támadását.

A tipikus felállás 4 védőt tartalmaz, akik kettes párokban cserélik egymást.

A statikus védekezés szabályai

A védők alapesetben a kapu előtt tartják távol az ellenfeleket a kaputól. Ehhez főleg a lábukat használják, de ha közel kerül az ellenfél, akkor természetesen kezükkel és testükkel is védik a kaput. A váltás a vízben náluk is 3-5 levegővétel gyakorisággal történik.

A váltás

Mikor a mélyben lévő játékos látja, hogy érkezik a váltása, akkor felfelé menet megpróbálja megszerezni a labdát. Ha a labda távolabb van, kiúszhat érte, ha közel, akkor a támadóval együtt megpróbálhatja a felszínre hozni.

Ha a labda távol van a kaputól

Ha a labda legalább 4-5 méteres távolságban van a kaputól, a védő kiúszhat és együtt támadhat a támadó játékosokkal. Ilyenkor a cél, hogy belenyúljon az ellenfél passzaiba, elkapja az eladott labdákat. Nem érdemes túl aktívnak lennie, mert útban lehet a saját támadóinak, illetve könnyen átjuthatnak rajta a labdával.

Speciális helyzetek

 •     Ha a kapu közelében egy támadó elhagyja a labdát, a védő a kapuról elrugaszkodva megszerezheti.
 •     Ha megszerezzük a labdát, a védő segítsen kivinni azt.
 •     Ha a lenti védő bármely okból elhagyja a pozícióját, a fenti védő induljon el lefelé a helyére.
 •     A váltásból érkező védő beugrás után azonnal a kapuhoz ússzon.
 •     Ha a kapust felülről támadják, a védő maradjon a helyén.
 •     Sokszor a támadók megpróbálják felnyomni a védőket, ezt meg kell akadályozni. A kapu adta stabilitást kihasználva lábbal könnyű ezt megoldani.
 •     Góldobás után, hasonlóan a kapusokhoz, az egyik védő kiúszik, a másik hátul marad és felel a kapuért.

Kézjelek a védők számára

A védők ugyanúgy kézjelekkel kommunikálnak, hogy szeretnék-e, ha a védőtársuk merülne, vagy kiúszna.

Szükséges skillek

A következők gyakorolandóak a védők által:

 1.      A kapu elé fekvés, lábbal kifele. A vállak legyenek megtámasztva a kapun, a gyűrű alatt, a medence alján is stabil legyen a kontakt.
 2.      Gyors merülés a védő pozícióba.
 3.      A kapu elé fekvés, oldalasan. Ilyenkor jobban kell figyelni arra, hogy a védő nehezen legyen kimozdítható helyzetéből.
 4.      A kapu előtti gyors helyezkedés, forgás legyen rutinos.
 5.      A nagy lendülettel érkező támadók megállítása. Itt a nagyobb súlyú védők előnyt élveznek, de megfelelő pozícióból, a kapu adta stabilitást kihasználva egy kis súlyú védő is sikeresen fogja meg a támadást.
 6.      A védők vagy a kapus felnyomásával próbálkozó támadók blokkolása.
 7.      Tanuld meg, mi az, amit még szabad használni a lábbal való eltartás során, és mi az, ami már tiltott támadásnak minősül. E tekintetben lényeges, hogy előbb érjen a talp az ellenfélhez, és csak aztán fejtsünk ki rá tolóerőt, ne lendületből rúgjuk meg, ami sérüléshez vezethet.
 8.      Elrugaszkodás a többi védő vagy a kapus megrúgása nélkül.
 9.      A játék összehangolása a támadók játékával. Ez nem annyira magától értetődő, némi gyakorlat és összeszokás szükséges hozzá.

A statikus támadás szabályai

Mint a kapusoknál, a védőknél is mindig egy védő van, aki éppen felel a védelemért. Úgy kell helyezkedjen, hogy lemerülhessen a labda és a kapu közé. Ez általában úgy valósul meg, hogy egy védőpárból egy a felszínen vár visszaúszva kicsit, míg a másik merül.

Megjegyzendő, hogy

 •     merülni és támadni könnyebb olyan pontból, ami inkább a medence közepe felé esik. Aki a felszínen úszik előre, sokkal meredekebben kell merüljön, sokkal kevésbé látja át a támadást és sokkal nehezebben veszi fel a támadás ritmusát.
 •     Lehetőség szerint a két védő ne legyen egyszerre a felszínen, mivel ez visszaveti a támadás lendületét.

Kontra elleni védekezés

Ez a védők számára nagyobb kihívást jelentő feladat, mivel egyszerre kell figyelniük arra, hogy zavarják az ellenfelet, és arra, hogy biztosan visszaérjenek a kapu elé, ha szükséges. Általános megoldás, hogy a védő együtt úszik vissza a támadó ellenféllel, figyelve arra, hogy előtte maradjon, de közben megpróbálja:

 1.      lelassítani.
 2.      a medence sarkai felé kényszeríteni.
 3.      elkapni a rossz passzokat.
 4.      megszerezni a leeső labdát, ha valamely támadó játékos kiüti azt az ellenfél kezéből.
 5.      felvenni a védői pozíciót, ha eléri a kaput.

Kontra-támadás

Teljes gőzzel előre.

Kinek a játékán kell javítani, ha gólt kapunk

Legtöbbször, ha gólt kapunk, ezért a védő a felelős. Általában arról van szó, hogy a védő elkésik a helyéről, és szabad utat kap egy támadó ellenfél. Akkor nem beszélhetünk védőhibáról, ha a gól felülről érkezik, vagy ha a kapus nem volt a helyén.

Támadóknak

A kapusok vagy a védők hibái könnyen eredményez gólt a csapatnak. A támadók által elkövetett hibák kevésbé szembetűnőek vagy járnak komolyabb következményekkel, ezért jellemző, hogy az újoncokat elsőnek támadó pozícióban tanítják be. Továbbá azon játékosok, akikben nincs meg a megfelelő türelem vagy önfegyelem szintén támadó pozícióban maradnak a betanulási fázis után is. Másrészt a támadó játékosok, mivel több szabadsággal rendelkeznek a saját játékukat illetően, látványosan erőssé válhatnak saját pozíciójukban.

Mivel a támadó pozíció kevésbé definiált, ezért könnyebb egy kezdő számára, ugyanakkor nehezebb neki instrukciókat adni. A kulcskérdés a kooperáció a többi játékossal. E cikket egyébként egy támadó pozíciót játszó játékos írta, ahogy a fordító is az.

Bevezetés

Az alap felállás szerint a 4 támadó 2 párban játszik, mindkét párból 1-1 van a vízben, 1-1 a cserepadon. Néhány csapatban a párok egyenrangúak, más csapatok rangsorolják a párokat, az egyik a jobb (oldali) páros, a másik a bal (oldali) páros.

Alapvetések

A többi játékos általában nem követi, hogy épp hol vannak a támadók a vízben, de kioszthatnak pár feladatot:

 1.      labda visszaszerzése.
 2.      gól dobása.
 3.      a sarok védelme/támadása védekezés során.
 4.      az ellenfél támadásának megzavarása.
 5.      a felülről jövő támadások megakadályozása.

 

Ezek elég gyér instrukciók, de a továbbiakban megpróbálom árnyalni a képet.

A statikus védekezés szabályai

Ez a rendszer, amit bemutatok arra épül, hogy a támadók felváltva merülnek, így játszik a malmö-i csapat. Más csapatok, mint a svéd nemzeti válogatott, felosztják a medencét két térfélre, és aszerint szervezik a támadók játékát.

A támadóknál kevésbé lehetséges megadni, hogy mit tegyenek, sokkal inkább azt, hogy mi a cél.

 •     Ha a kapu közelében van a labda, ott kell legyen egy támadó is.
 •     Ha valaki felülről támad a kapusra, azt a támadóknak kell blokkolnia.
 •     Ha valamelyik támadó blokkolja egy védő mozgását, ezt a támadónak fel kell ismernie és reagálnia kell rá.
 •     Ha lehetséges, a támadóknak meg kell szerezniük a labdát az ellenféltől.
 •     Ha bárki megszerzi a labdát, leginkább a két támadó játékos felel azért, hogy az átkerüljön az ellenfél térfelére.

 

Ezek tehát a célok. Felvázolok pár szituációt, pár tanáccsal ezeket illetően.

A labda messze (4 méternél messzebb) van a kaputól, nincsenek játékosok a saját kapunknál

E helyzetben több lehetőség van.

 •     Mindkét támadó a felszínen van, friss levegőt vesznek.
 •     Egy támadó leborít, zavarja az ellenfél játékát, anélkül, hogy feltétlen a labdát akarná megszerezni, hacsak nincs erre kivételesen jó lehetősége. A másik támadó felel a kapu védelméért.
 •     Egy támadó merül, megpróbálja megszerezni a labdát. A másik a felszínen marad és a kapuért felel.
 •     Egy támadó merül, megpróbálja megszerezni a labdát, a másik szintén leborít, de hátrébb marad, kevésbé fárasztja ki a labdát. Tud segíteni az elől lévőnek, ha az helyzetbe kerül, de szükség esetén ő felel a kapuért.

A labda messze van a kaputól, és vannak ellenfelek a kapunál

A lehetőségek ugyanazok, mint a fentiek, azzal kiegészítve, hogy

 •     a kapu mellett levő ellenfélhez közel kell helyezkedni, mivel valószínűleg passzra számít.

A labda a kapuhoz közel van, és nincs sok ellenfél a kapunál

Legalább egy támadó lemerül és megpróbálja megszerezni a labdát.

A labda is és sok támadó is a kapunál van.

Ilyenkor a helyzetnek megfelelően kell cselekedni. Ha több játékos van a víz alatt, mint 3, akkor mindkét támadó le kell, hogy menjen, vagy lent kell, hogy maradjon. A lehetőségeik:

 •     megszerezni a labdát.
 •     blokkolni a labdást a labdával együtt, kitolni.
 •     a kaputól távolabb eső játékosokra figyelni, akikkel a védők nem tudnak mit tenni.
 •     a fal mellett lévő játékosokra különösen kell figyelniük, mivel könnyebben rugaszkodnak el a faltól.
 •     besegíteni a védőknek a kapunál.

 

Ilyen helyzetben nagy tumultus lehet a kapunál, nehéz lehet a megközelítése, különösen úgy, hogy ne akadályozzák a saját játékosokat.

A kapusnál a labda, és őt támadják

Ez azt jelenti, hogy a kapus megszerezte a labdát, de nem tudta kivinni. Ilyenkor nagyon lényeges, hogy egy támadó átvegye a labdát és így a harcot a kapustól, hogy a kapus visszamehessen a pozíciójába.

Nálunk a labda

Ebben a helyzetben mindkét támadó teljes erővel azon dolgozik, hogy minél gyorsabban kiússzanak a labdával, lehetőség szerint kontrát indítva. Ebben a helyzetben ne töltsék az időt cserével, különösen addig, amíg a labda biztos távolságba nem kerül a kaputól.

Szükséges skillek

Nincsenek külön megemlíthető gyakorlatok, lényeg a jó helyzetfelismerő képesség és a fenti célok megvalósítása a szituációnak megfelelően.

 

A statikus támadó játék szabályai

Itt kevésbé vannak megkötések a merüléseket illetően, talán csak annyi a fontos, hogy a levegőért feljövő támadó is ússzon kicsit hátrébb, hogy jobb pozícióból merülhessen, átlássa a játékot, valamint elkaphassa a labdát, ha az ellenfél megszerezné.

Kontra elleni védekezés

Ha elveszítjük a labdát, a támadóknak kell megpróbálni azt visszaszerezni, amíg az ellenfél térfelén vannak. Ha a labda eléri a középpályát, választás előtt vannak, ahol fontos, hogy mindkét támadó kövesse a döntést.

 •     Nincs merülés, levegőt gyűjtenek a kapu előtti védekezéshez.
 •     Csak lassítják a támadást, és ha helyzet adódik, csak akkor próbálják visszaszerezni.
 •     Mindketten megpróbálják megszerezni a labdát. Ezt akkor érdemes megpróbálniuk, ha van védő a közelben, aki segíti őket.

 

Ezt a döntést érdemes még a meccs előtt meghozni, hogy a megfelelő helyzetben a csapat biztosan ugyanazt kövesse. Az első opció a biztonsági megoldás, de ne felejtsük el, hogy így a támadók is pihentebbek lesznek, mikor a kapuhoz érnek.

Kontra-támadás

Full speed ahead.

Kinek a játékán kell javítani, ha gólt kapunk

Mint írtam, itt nem olyan egyértelmű a felelősség. Ha a kapusnak felülről dobnak gólt, az a kapus ÉS a támadó hibája.

Szükséges skillek

 •     Labda elvétele.
 •     Labda bedobása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr326564695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.