a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Vízilabda és víz alatti rögbi

"same, same, but different"

2014. augusztus 22. - Kalaius86

Gyakran töröm a fejem azon, mi a kulcsa a víz alatti rögbi sikerének bizonyos országokban, és miért van az, Magyarországon sokkal lassabb ütemben fejlődik a sport.

Az egyik és egyben legfontosabb magyarázat a megfelelő medencék hiánya. Mindaddig, amíg az egész országban csak egy helyen lehet játszani rögbit, ez egy szűk keresztmetszet marad a játékosok számára. Ha lenne akár csak egy másik medence is, főleg, ha egy másik városban, az magával hozná azt a típusú természetes versengést, ami hajtja előre az általunk ismert cseh és osztrák csapatokat, nem is beszélve a németekről, finnekről. Egy csapattal sokkal nehezebb a megfelelő motiváció elérése, hiszen a megmérettetésekhez szükségszerűen külföldre kell utazni, ami egyrészt elég költséges, másrészt nem elég gyakori. A társasági adókból iszonyatos mértékben felduzzasztott vízilabdás költségvetés ugyan tervez medenceépítést, párat már át is adtak, de nincs tudomásom arról, hogy műugró medencék is kialakításra kerülnének ezekben a létesítményekben, pedig az egyébként olimpiai szinten sikeres műugró-sport hasonló cipőben jár, mint mi, azaz nagy korlátot jelent a megfelelő medencék hiánya.

vizilabdaeb.jpg

A következő indok sajnos magában a rögbi jellegében keresendő. Míg az alkalmi szemlélő könnyen bekapcsolódik pl. egy tenisz-mérkőzésbe a lelátóról, a rögbit nem olyan egyszerű közel hozni az érdeklődőkhöz. Jelenleg lényegében a vízbe kell merülnie annak, aki kíváncsi erre a sportra. Itt szerintem nemzetközi szinten is komoly teendők vannak, olyan rendszereket kell minél hamarabb kidolgozni, amik megbízhatóan tudják közvetíteni a mérkőzéseket, úgy, hogy visszaadják azok hangulatát, és lehetővé teszik a drukkolást. Ehhez sajnos kevés a jelenlegi webkamerás-irány, bár a semminél több. Viszont szponzorok addig nem lesznek, amíg a mérkőzések nem dokumentálhatóak. Onnantól kezdve viszont már nem gond az, hogy csak kamerán keresztül lehet követni az eseményeket, sok olyan ismert és elismert sport létezik, aminek a követői nem a helyszínről élvezik a sportot, mert az aránytalanul sok bonyodalommal járna, és ez mégsem okoz gondot a profi közvetítésnek köszönhetően (golf, freeride MTB, motorsportok, surf, stb, nagyon sok példát lehet találni).

uwr_001.jpg

A harmadik indok viszont, az eddigi élményeim alapján, jellemzően magyar. Külföldön járva, külföldiekkel beszélgetve egyértelmű, hogy más országokban a víz alatti rögbi nem egy "extrém"-sport, hamar meglátják benne a sportértéket, hogy milyen fizikum és milyen csapatmunka szükséges a győzelemhez. Egy átlag európai csupán egy fiatal sportot lát benne, nem egy különc, extrém sportot. Itthon viszont visszatérő felkonferálása a rögbinek az évi szokásos bulvárban megjelenéskor, hogy "új őrület terjed Magyarországon". Nem új, nem is őrület, de értem, normális szalagcímmel sokkal kevesebb embert érdekelne. Meg különben is, nem vízilabda. Mit szólna egy átlag magyar ahhoz, hogy mondjuk Németországban ugyanannyi UWR-es játékos van, mint vízilabdás? Hogy a norvégok, finnek kevésbé ismerik a waterpolo-t, mint az underwater rugby-t?

Érdekes, hogy itthon mi támogatást, hátszelet kap a vízilabda, amikor gyakorlatilag egy maroknyi, főleg mediterrán ország (Szerbia, Horvátország, Olaszország, Montenegro, Görögország és Magyarország - továbbá az USA és Oroszország, bár e két országban nincs a 10 legnépszerűbb sport között) hobbijáról van szó. Milyen gyorsan vehetnénk fel a versenyt Európával rögbiben, ha csak tized annyi plakát hirdetné a rögbit, mint a vízilabdát, ha csak minden ötödik átadott uszodában lenne műugró medence is? Csakhogy itthon az európai trendekkel ellentétben nem a tömegsport és a szabadidősport kap széleskörű támogatást, hanem a "profi" sport, ami elvileg önfenntartó kellene, hogy legyen, ráadásul a profi sporton belül is csak pár kiemelt sportág élvez előnyös helyzetet, ezek viszont egy bizonyos értelemben véve elszakadtak a realitástól...

Szerintem az a szponzor, aki már most meglátja a víz alatti rögbiben a távlati lehetőséget, könnyen aranytojást tojó tyúkot szerezhet 5-10 éves távlatban, hiszen jelenleg egyedüliként keresztapja lehet egy sportnak. Jó példa erre Oroszország, ahol pár év alatt jöttek fel világszintre a Lukoil által támogatott játékosok, és már megszorongatják az évtizedes UWR-es hagyományokkal rendelkező finn, svéd, norvég csapatokat. 

all_star_game_2012_banner.jpg

Nem mondom, hogy a vízilabda rovására kellene növekedni, szerintem bőven megfér a kettő egymás mellett, ahogy a víz alatti hoki is valójában testvérsport, és érdemes kölcsönösen támogatnunk egymást. Csak a vízilabda méltatása közben nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy nemzetközi szinten elég érdektelennek tartott sport milyen sok támogatást élvez, miközben az 1800-as évek végén még hasonlóan "extrém", vásári sportnak számított, ahogy a férfiak a disznógyomrot dobálták, gyakran kenuból vagy úszógumiból. Nem vitatnám, hogy mára világszinten Magyarország rendelkezik a legkomolyabb vízilabdás hagyományokkal, csak nem értem, mire fel a markáns különbségtétel itthon, ahogy a vízilabdát végtelenül komoly sportként kezelik, míg a rögbi létjogosultságának elismertetése is folyamatos munkánkba kerül, pedig a kettő között nincs olyan különbség, talán annyi, hogy a rögbiben több a kontakt, kevesebb olyan szabály van, ami megakasztaná a játék lendületét, ennek köszönhetően kicsit gyorsabb és agresszívebb. Plusz a 3 dimenziós jelleg, de e tekintetben amúgy is egyedi e sport.

Szóval, ha még mindig úgy érzed, hogy a víz alatti rögbi valami "új őrület" Magyarországon, gyere el egy edzésre, próbáld ki. Lehet, ugyanannyi tisztelettel ( :D )  fogsz aztán nézni a rögbisekre, mint a vízilabdásokra :) És lehet, eljön majd az az idő is, amikor a támogatási rendszer is ésszerűsödik, és nem a "pár sport mindet visz" elve fog érvényesülni. Vagy, hogy más példát mondjak a közelmúltból, mikor a Március 15. téren épített, rögbi számára tökéletes üvegmedencében helyet kaphat a vízilabda mellett a víz alatti rögbi is, mert a szponzor is látja majd, hogy ebből neki hátránya nem, csak előnye származhat...

uj_2014-04-12 09-19-22.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr356625547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papsajt Ászok 2014.08.22. 17:32:08

A vízilabdáról legalább beszélnek a tengerentúlon is! Más kérdés, hogy mit:
www.buzzfeed.com/mjs538/things-to-love-about-mens-water-polo#u3gytm