a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Hányan vagyunk?

2014. november 24. - Kalaius86

A Debreceni Aquasport Egyesületnek és a Debreceni Egyetemnek köszönhetően ingyenes bemutató edzéssel alakul új víz alatti hoki csapat náluk. A Magyar Búvár Szakszövetség díjátadóján beszélgettünk a hokisokkal arról, milyen nagyszerű ütemben fejlődik a sportjuk.

Nem irigykedünk, azzal amúgy sincs mit tenni, hogy hagyományos úszómedence az országban szinte mindenki számára elérhető 10-20 km-en belül, míg a víz alatti rögbi csupán egy fővárosi létesítmény mély medencéin osztozik a műugrással. Épp ellenkezőleg, e sorok írója maga is próbálta és kedveli a víz alatti hokit. Úgy gondolom, hogy az egyik uszonyos sport sikere a többit is erősíti, hiszen ráirányítja a figyelmet, hogy a vízi sportok pont nem csak a víz feletti térben értelmezhetőek, és milyen komplex, összetett játékra van mód a víz alatti csapatjátékokban. Vagy, hogy egy sebességfüggő úszónak mekkora élmény, amikor először hasítja uszonnyal a vizet. Tudtad, hogy ebben is a világ élvonalába tartozunk? Hogy értsd, miért hívják az uszonyos úszást az úszás Forma 1-ének, nézd meg ezt a Debreceni Búvárklub 2 világbajnok úszójával, Senánszky Petrával és Kosina Gergővel készült videót.

Így nézve nem értem, miért nincs sokkal több vízilabdás az edzéseken... Kis felkészítéssel nagyszerű játékosokat lehetne nevelni belőlük is.

Szóba került, hol tartanak a sportok, mennyi játékos van itthon és világszinten. Hála Komka Péter sajtófotó-díjas képének, sokan tudják, hogy 2013-ban Egerben rendezték a 18. CMAS Víz Alatti Hoki Világbajnokságot, 19 ország 68 csapatának részvételével. Ez nem kis teljesítmény! Összehasonlításképp, 2013-ban Spanyolországban a vízipóló-világbajnokságon a férfi és a női tornán is 16 csapat vett részt.

Mindkét sport nagyon fiatal (UWH-t 1954-re datálják, az UWR-t 1961-re), mindkettő számára kihívást jelent a játék közvetítése a közönség számára, de a hokinak van egy óriási helyzeti előnye, hogy sima úszómedencében is lehet játszani, míg a rögbihez a 3D-jelleg miatt szükség van a mély műugró medencékre. Így 2-szer, 3-szor annyi hokis is lehet a világban, mint rögbis, főleg, mivel akkorára nőtt a sport, hogy a kisebb csapatokat már kevésbé tartják nyilván.  

A sportok elterjedtségének becsléséhez 2, a csapatokat listázó weboldalt vettem alapul ( www.uwr1.de és http://pucku.org/tourist/, azonban hamar kiderült, hogy ezek nem igazán rendelkeznek friss adatokkal, több csapatról is tudok, amelyek hiányoztak. Az is sokat számít, hogy a frissen alakult klubokban, csatlakozó országokban épp, hogy van 12 fő, míg máshol az 50 körüli létszám az átlagos.

Érdekes, hogy a közös gyökerek ellenére egészen máshol és más úton fejlődött a két sport. A hoki az angolszász országokban látványosan elterjedt, az USA-ban 64, Kanadában 25, Ausztráliában 47, az Egyesült Királyságban 14, Új-Zélandon 12 csapattal. Ezzel szemben a rögbi német gyökerekkel rendelkezik, így Németország, Ausztria és Svájc összesen 77 csapat otthona. Hiába a tradíciók, a dobogó első helye a sportban már nem a németeké általában. Észak-Európa is kedveli az UWR-t, főleg a skandináv államok adják az itteni 55 csapatot, akik benne vannak a világ élmezőnyében is. A rögbi kezdi megvetni a lábát az USA-ban is, itt összesen 6 csapat van, az egyiket nemrég alapította egy kint élő csapattársunk.

Egyes országokban az egyik uszonyos sport fejlődése hozza magával a másikét. Ausztráliában és Új-Zélandon a hoki elterjedése után jelent meg a rögbi, míg Kolumbiában a fordított irányban ment végbe ez a fejlődés. UWH csapatból 307-et számoltam összesen, UWR-ből 206-ot, de újból hangsúlyoznám, hogy ezek hozzávetőleges adatok, és ennél mindenképpen csak több klubról beszélhetünk, hiszen, ahogy fejlődik a hoki és a rögbi, egyre kevésbé lehetséges mindenki számon tartása.

Mit jelent ez? Ezek a sportok külső segítség, szponzoráció nélkül is terjednek országról országra. Nem véletlen, hiszen egyedülálló játékélményt nyújtanak, a sikerhez pedig az egyéni képességeken túl megfelelő csapatmunka is kell, így, ha egyszer a jó minőségű közvetítés technikai feltételei adottá válnak, a jövő legizgalmasabb sportjai között lesznek.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr346929433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.