a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Magyarok az osztrák nemzeti bajnokságban

2015. március 23. - UWR Mayfly

Az utóbbi időben az osztrákok is kezdenek elhúzni tőlünk. A tartományok is és a létesítmények is maximálisan támogatják a víz alatti rögbit, így nem meglepő, hogy a bécsi csapat keretében egy quasi válogatott már az Euroligában is helyt kapott, és nem csak pofozógépként. Bécs egyébként már egy 3. és egy női csapattal is rendelkezik, ahogy Graz is gond nélkül állít ki 2+1 csapatot a tornákra. 

A kisebb csapatok pedig, mint Klagenfurt, szintén helyt akarnak állni, így jelezték, hogy a nemzeti bajnokságra leigazolnák több játékosunkat. Ilyen korábban is volt már, a korábbi években 4-en többször is kiutaztak őket erősíteni, de idén a részünkről is és az osztrákok részéről is volt egyértelmű igény több fő küldésére. A szervezetést egyik csapattársunk intézte profi módon.

Feltétel volt a sportorvosi vizsgálat, amit amúgy is régóta halogattunk már. Nem tudom, a többieknek milyen élményei voltak, én jókat derültem a Sportkórházban az orvosok reakcióin, amikor kérdezték, milyen sporthoz kell az igazolás. 

- Víz alatti rögbi. 

- Mi?!

- Víz alatti rögbi. 

- Írjunk vízilabdát, onnan szoktak jönni. 

Megvontam a vállam, végül is, semmi sem vízilabdásabb a víz alatti rögbinél :) De nem mindig úsztam meg ennyivel.

 Az egyik rendelőbe a válogatott tagokat hívták elsőnek, ahol némi töprengés után én is beálltam a kajakos/kenus kislány mellé, tudván, hogy a sportok egyenrangúak, másrészt mert szimpatikus volt (mármint, a leányzó). 

Az asszisztensnő mindenképp ki akart faggatni az érdekesnek tűnő ismeretlen sportról.

- Verekednek is? Meg van ilyen kicsi a rakás, mint az amerikai fociban? Vagy hogy kell ezt elképzelni?

- Nargh. - öklendeztem, amit az adott helyzetben úgy lehetett volna lefordítani, hogy "Nem, de szívesen mesélek róla, csak épp a manduláim maradékai felett studíroznak egy spatulával", de addigra mindegy volt, a Google már dobálta is a képeket és a videókat a kíváncsi személyzet számára. 

- Atyaég, ez sokkal durvább, mint a vízilabda!

- Nem, nem, nálunk nincs verekedés meg mogyorózás a víz alatt, hiszen azt mindenki látja, és keményen szankcionálják, egyik csapat sem akar egy forrófejű játékos miatt veszteni.

De épp csak belekezdtem a kiselőadásba a víz tompító hatásáról és a palackkal merülő bírókról, mire már be is nyomták a "versenyezhet" plecsnit a kiskönyvembe.

Azért hazai fronton is van haladás, talán a We love Budapesten megjelent cikk hatására, de az elmúlt hetekben jött több új játékos, szabadtüdős búvár, vízilabdás és triatlonos is. Nyilván még sokat kell tanulniuk, mégis, olyan kezdők, akiknél nincs szükség vízhez szoktatásra. A triatlonos srác okozta a legnagyobb meglepetést, gyors volt, és komoly küzdőszellem volt benne. Én futok, úszok és kerékpározok is, és a hármat ugyan nem kapcsoltam még össze egy sporttá, viszont már olvastam versenybeszámolókat, milyen durva harc van az úszás elején a jobb pozíciókért. A vízilabdás mutatta fel a legjobb csapatjátékot, míg a szabadtüdősök a leghosszabb apnea-s időt. Papírforma... :) Ha megmarad a lelkesedésük, fél év alatt használható játékosok lehetnek belőlük. 

Mindenesetre vasárnap hajnalban kocsiba vágtuk magunkat. Az eredetileg tervezett 3-mal szemben 2 csapatba lettünk beosztva, mivel a Bécs 3. tele volt volt, míg a Graz 2.-ből kiesett 2 fő betegség miatt. Az eligazítás alatt derült ki, hogy nekünk kell a csapat újoncait összefogni és egy kellemes, első versenyélményt szerezni számukra. Erre voltunk összesen 10-en, úgy, hogy ebből 5 főnek volt tapasztalata.

 

Felfogás kérdése egy ilyen helyzet, én leginkább büszke voltam, hogy 1 év alatt a két U17 játékosunk eljutott oda, hogy ilyen helyzetben lehet rájuk alapozni. Az első meccset leszámítva korrektül helytállt a csapat. A Bécs 3. elleni mérkőzés annyiban volt csalódás, hogy alábecsültük a 20 évnyi tapasztalattal bíró osztrák nagypapákat, nagymamákat, és csúnyán elkenténk a szánkat. Mentség, hogy ez volt az első játékunk együtt, de ebből azért sokkal többet ki lehetett volna hozni.

Tamásék az EKUS klagenfurti csapatában játszottak, a helyosztóban alulmaradtak a Salzburg ellen, így az 1. osztályban Bécs, Graz és Salzburg a sorrend. A másodosztályban a legerősebb csapat a cseh "import" EKUS 2. volt, amely 2:1 arányban még az EKUS 1.-et is legyűrte. 

 

Képek a versenyről itt  és itt és itt. A GoPro kamerákkal felvett élő közvetítés videóanyaga itt

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr197281307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.