a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Meleg víz

Gender a vízirögben

2015. augusztus 09. - UWR Mayfly

Nagyon érdekes dolgokat feszeget az Index cikke  a férfi szinkronúszásról. Mit jelent egy sport számára az, ha homoerotikusnak titulálják? Milyen jelentősége van ehhez hasonló sztereotípiáknak pl. a birkózás, jégtánc, a férfi szinkronúszás, vízipóló vagy vízirögbi esetében?

Mindig érdekelt, milyennek találják a vízirögbit azok, akik először hallanak róla. Sokat elmond az adott személyről, hogyan reagál rá, mit talál érdekesnek benne. Vannak tipikus reakciók :

1. "Ilyen állat márpedig nincs, ugratsz!" Kétféle esetben reagálnak így az emberek, ha nagyon nem tudnak úszni, így még a képzeletük számára is mission impossible egy nagy medencében meccselni, vagy, ha abba a kategóriába tartoznak, akik számára egy sportot nem a benne rejlő kihívás, hanem a média lefedettsége legitimál. Utóbbiaknak érdemes lenne egyszer elgondolkodni azon, mi az egyes sportok, érmek értéke, ha nem a mögöttük dolgozó pénz által kreált imázst vesszük alapul.

2. "Ez igazán király!" Főleg fiatalok és örök gyerekek, akik értékelik a 3 dimenziós jelleget. Igazából bárki, az irodista, aki munkába is örömbringázik, az informatikus, akit a versenyszellem hajt, a kutató, aki sporttal tartja karban magát, a kereskedő, aki a mindennapok feszültségét vezeti le, a manager, aki a társaság kedvéért jár...

3. "Ez buzis..." Ez egy érdekes kategória, az első gondolatom ilyenkor mindig az, vajon miért kapcsol valaki a sporthoz sexualitást? A legelső visszacsatolás a rögbivel kapcsolatban pont ebbe a kategóriába esett. Amikor kezdtem, pár gagyi toborzót helyezett el a csapat a Hajósban. Akkor már hallottam a vízihokiról itthon, a rögbiről külföldön, így szúrtam ki a plakátot. A fekete-fehér szórólapra a sportuszodában valaki ezt rajzolta : ♂♂. Persze, hatalmas humor, ezzel amúgy a Margitszigeten fogadták sokan, és nem értem, miért.

Fontos, hogy a rögbiben látsz a víz alatt, és pontosan tudod, hogy melyik labdára mész, nincsenek eltévedt könyökök, öklök, térdek a másik ágyékában, hiszen ezt a két víz alatti bíró azonnal szankcionálná is, és az ellenfelen túl a saját csapattársaitól is számíthatna egy sallerra az a forrófejű játékos, aki emberhátrányt okoz a csapatának. De ettől függetlenül, valaki mondja már meg, hogy lehet pl. a linkelt pólós videóban látható zacsimarkolás, bordamasszírozás (homo)erotikus? Aki ilyet lát bele, hogy köti össze a sporttal az erotikus jelleget? Ez az, ami már a néző fejében van, és amiért a sport nem felel. Aki pólózik, rögbizik, tudja, a játék nem "páváknak" való, hajtás van, pontot kell szerezni! Bár egyes sportok jól beállított fotói, belőtt sérói alapján már más van a fejekben, ez egy dolog, de tudtommal a testépítésen kívül egyetlen egy sport sem a sportoló esztétikumáról szól. Senkit sem érdekel, hogy sovány vagy, vagy kövér, csúnya vagy szép, az számít, hogy játszol! Vannak, akik a tükörben szeretnének mást látni, de ez nem az ő sportjuk.

Persze, ez valahol álszent szöveg, mindig lesznek sokan, akiknek egy közvetítés a kisportolt testek stíröléséről szól. Érdekes volt pólóra nagyobb, nemzetközi oldalakon rákeresni. Mondhatjuk, hogy a Buzzfeed egyik szerkesztője nagy rajongója a magyar vízipólónak (is). Ahogy a rögbinek. A vízirögbiről nem is beszélve.

Mondhatjuk, hogy a rögbi, a vízipóló vagy a vízirögbi homoerotikus? Valakinek biztosan. Számít ez? Más lesz ettől a sport, vagy a benne elért teljesítmény? Kevesebbet ér-e a strandröpi más sportoknál, mert ott a nők fenekét nézik? Egy dolog szempontjából számít biztosan : a pénz. Egyes sportokban azért van előírt öltözék, mert kőkeményen befolyásolja a nézőszámot.

Egyébként az, hogy a rögbiben az agresszió nem engedélyezett és kontrollált, nem vesz el a játék intenzitásából, de lehetővé teszi azt, hogy férfi-női vegyes csapatok létezzenek, ami szintén érdekes kérdés. Puzsér Róbert már körüljárta, hogy sok sportban egyenlő pályák, egyenlő esélyek mentén vegyes mezőnyre lenne szükség. Kedves Róbert, a rögbiben ez megvalósult! Nem csak arról van szó, hogy a kisebb csapatokban, mint a budapesti, vegyes csapattal edzenek és versenyeznek. A sport legnagyobb ligájában, az Euroligában már vegyes mezőny van, a stockholmi Polisen kitartásának hála. Az oroszok próbálták megóvni a döntést, de, úgy gondolom, helyesen, továbbra is indulhatnak nők a ligában. A videón fehérben játszik a Polisen : 

Hozzátartozik ehhez, hogy a játék komplexitásának köszönhetően egyrészt mindenféle alkat talál magához passzoló pozíciót, másrészt a méret- vagy erőbeli különbségek jól kompenzálhatóak gyorsasággal, trükkös labdakezeléssel, és különösen taktikus és precíz helyezkedéssel. Nem véletlen, hogy egy tapasztaltabb lány többet érhet versenyen, mint egy egyébként ütőerősebb férfi. Annak az oka, hogy kevés sportban van vegyes mezőny, inkább annak köszönhető, hogy így több aranyat lehet kiosztani, mint az esélyegyenlőség eltérő megítélésének. Lehet, ahogy növekszik, a rögbi is beáll majd a sorba, hiszen a Nemzetközi Búvárszövetség (CMAS) által rendezett VB-n a férfiak és a nők most is csak külön indulhatnak, kérdés, melyik szabály fogja felülírni a másikat.

Kérlek, szavazz, mert érdekel a véleményed :

A következő posztban egy ügyes fotós segítségével a játékot mutatjuk be részletesebben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr387689886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.