a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Tanulj meg gyorsúszni könnyen és gyorsan

2015. december 30. - UWR Mayfly

Ha még nem tudsz gyorsúszni, vagy úgy érzed, nem kielégítő a tudásod, talán könnyebb lesz megtanulni, ha követed ezeket a tanácsokat. Nem vagyok úszásoktató, de a vízirögbi kőkemény úszástudást követel meg, talán hasznosnak találod majd a tapasztalataimat.   

12232892_886028021504571_8987620711358592696_o.jpg

Amikre szükséged lesz:

1. úszószemüveg vagy maszk

2. snorkel

3. uszony

4. úszónadrág vagy úszódressz

5. deszka

Minél összetettebb egy mozgás, annál inkább érdemes azt elemeire bontva gyakorolni. Az úszószemüveg és a snorkel ahhoz kell, hogy a légzéstechnika, ami a teljes folyamatot összehangolja, a tanulás végére maradhasson, míg az uszony a helyes tartást és technikát segíti. A deszka az elemek részekre bontásához szükséges, míg az úszónadrágot azért emeltem ki, mert túl gyakran látni kezdőket, akik az uszodába is strandnadrágot vesznek, amit fékezőernyőként cibálnak maguk után a vízben.

És persze soha ne gyakorolj felügyelet (úszómester) nélkül.

A gyorsúszás angol neve freestyle, mert – a delfinúszást leszámítva – bármilyen úszástechnika alkalmazható ebben a nemben, és az általunk gyorsnak hívott technika az, ami jelenlegi tudásunk szerint a leggyorsabb a vízfelszínen. Azért írom, hogy a jelenlegi tudásunk szerint, mert őseink évezredeken át mellúszásban és kutyatempóban úsztak csak, a gyorsúszás kartempóját dél-amerikai őslakosoktól eltanulva 1873-ban mutatta be Sir John Arthur Trudgen Londonban , és ez után még évtizedekig használták a mellúszás lábtempójával, mielőtt a gyors lábtempó általánossá vált volna. Az első modern Olimpián 1896-ban ezzel nyert aranyat Hajós Alfréd. Lehet, ha a FINA engedélyezné a delfinúszást, az hasonló horderejű változást hozna az úszósportban, mint 250 éve a gyors kartempójának elterjedése.

Elsőnek a part mellett szokd meg az úszószemüveget, ha eddig nem viseltél ilyet. Legyen kényelmes, láss ki belőle jól. A falat fogva merülj a felszín alá, fújd ki a levegőt, gyere fel, ismételd ezt addig, amíg meg nem szokod, milyen a víz alatt. Ezt követően kezdheted magad a snorkelhez szoktatni. A feladatod, hogy kifújd a vizet, ahogy a felszínre emelkedsz. Amíg nem kell másra figyelned, könnyű, de úszás közben ennek automatikusnak kell lennie.


A siklást gyakorold! A falról elrugaszkodva figyeld meg, milyen messzire tudsz siklani a vízben, teljesen nyújtott, spiccelő lábfejjel, a fejedet egyenesen tartva, a medence alját nézve, a karodat magastartásban, a füled fölé emelve, a tenyereidet egymás felett tartva, nyílvesszőt formázva. A lényeg a minél áramvonalasabb, nyújtott testtartás, amit akár a parton, tükör előtt is ellenőrizhetsz. Ez lesz majd az alapja a delfinnek is. Ha már itt elkezded használni a snorkelt, könnyebb a helyes végrehajtásra figyelned.

Ezt követi a lábtempó. Segítséget jelent, ha uszonnyal gyakorolsz, a mozdulat lassabbá és erőteljesebbé válik, így az esetleges hibák is jobban látszanak, és érezni fogod, mit kell korrigálnod. A lényeg az, hogy továbbra is teljesen nyújtott testtartással, minél kevesebbé térdből, inkább combból és csípőből tempózz, a lábfejet spiccelve. Ne emeld ki a lábfejed a vízből, és a talpak fel-le mozgásának íve ne nagyon nyúljon ki a törzsed “árnyékából”. A túl nagy ív megtöri a lendületet és lassít, bár nem annyira, mint amikor felülről csapsz a vízfelszínre rüszttel. A cél a folyamatos és folytonos, gyors mozgás. Ezt célszerű a deszkát fogva gyakorolni, különösen, ha uszony nélkül csinálod. Itt is a snorkel használata teszi lehetővé azt, hogy teljesen a mozdulatra figyelj.

A lábtempó után a kartempóról. Sokféle eltérő leírás van az ideális kartempóról. Az én tapasztalatom az, hogy ha arra figyelek, hogy elől minél messzebb és minél kisebb ellenállással szúrjam be a tenyerem a vízbe, a vízben pedig minél mélyebbről húzzam fel, akkor haladok a leghatékonyabban és leggyorsabban. Látszólag apróság, de figyeljünk rá, hogy ne csapjuk a vizet, és egyenes tenyérrel szúrjunk a vízbe. A többi függ az úszó fizikai adottságaitól és az egyéni stílusától. Általában véve azt gondolom, hogy a leghatékonyabb úszás érdekében a lábtempóval ellentétben a kartempónál inkább a mozdulat hosszán kell legyen a hangsúly és nem a gyorsaságán, annyira, hogy a hosszabb távon úszókra jellemző egy kicsi siklás is. Persze, a kartempó frekvenciája kihat az ideális lábtempóra is, hiszen annak feladata a kiegyensúlyozás, és a lábaknak ritmusban kell lennie a karokkal. Mondanom sem kell, hogy a snorkel használatával tudunk erre figyelni, anélkül, hogy a légzéstechnikával kellene bajlódnunk. Amikor csak kartempót úszunk, tartsuk a lábfejeinket összezárva, a vízfelszínhez közel.


A karok és lábak összehangolása : ha már magabiztosan tempózunk karral és lábbal is, kezdjük a kettőt összehangolni. Sok jó minőségű lassított felvételt találhatunk úszókról a Youtube-on, érdemes tőlük ellesni a különféle stílusokat.
Lásd: Hosszú KatinaMichael PhelpsNathan Adrien

Az a tanácsom, hogy a kezdetben ne a konkrét értelemben vett edzéssel, hanem a technikával foglalkozz! Addig csinálj egy gyakorlatot, amíg szép nem lesz, és ha gyorsan akarsz fejlődni, addig növeld az intenzitást, amíg a mozgásod szét nem esik, majd állj meg kicsit pihenni, gondold végig, hol és hogyan estél ki a ritmusból, majd kezd újra, ügyelve a szép végrehajtásra. Így találni fogsz egy sebességet, ami mellett a legjobb karmunkát és a lábtempód végzed és így az úszásod a leghatékonyabb. Ez hasonló ahhoz, mint amikor a hosszútávfutók megtalálják azt a tempót, amivel ki tudnak futni a világból.

Az uszony ennél a pontnál jó szolgálatot fog tenni. Egy kis magyarázat : a sebesség növekedésével négyzetesen nő a közegellenállás mértéke. Az uszony használatával úgy nő a sebesség, hogy a lábtempó gyorsaságát nem kell növelni, a mozdulat erőteljes és kontrollált maradhat, miközben nő a helyes testhelyzet és ritmus szerepe.  Ezért is mondják, hogy az uszonyos úszás technikai sport… 

Ha ez megvan, engedjünk meg magunknak egy kis játékot. Érdemes visszatérni most a sikláshoz, és megfigyelni, mennyit jelent egyetlen, csípőből induló, ostorként csapó hullámmozgás az uszonnyal a megtett út tekintetében, vagy egy páros v. páratlan lábtempó. Lehet háton átforduló dugóhúzóban úszni a gyorst, gyakorolni folytonos irány vagy tempóváltásokat, ezek mind szórakoztatóak és növelik a vízbiztonságot.

Ennél a pontnál a snorkel elhagyásával szinte ösztönös lesz a helyes légzéstechnika. Arra figyelj, hogy ne a fejedet forgasd! Én a vállon gördülő mozgásban hiszek, amely nem csak a vállat, de szinte az egész testet forgatja. Nem feltétlen ez a leggyorsabb, de ez a leghatékonyabb, ha abból indulsz ki, hogy így tudod legjobban kinyújtani a testedet, ezt triatlonosoknál és hosszútávúszóknál lehet megfigyelni. Tehát ne ejtsd le vagy előre a vállad, hanem a maximálisan kinyújtott kezeddel és kezeden oldalra fordulva, a fejedet tartsd egyenesen, kihúzva, fordulás közben is, és a szádon vegyél levegőt minden 3. csapásra. Az elhasznált levegőt kifújhatod az orrodon. Fontos, hogy ne csak egy oldalra lélegezz, mert nem egyenletesen fogsz fejlődni.


Így elemeire bontva már nem is annyira bonyolult, nem?

Tarts egy szép, gördülékeny technikát, és ha jól megy, növeld az intenzitást addig, amíg szét nem esik a mozgásod, és próbálj ezen a határon egyensúlyozni.

Nem mindegy, erre a feladatra milyen uszonyt választotok. Búváruszony nem alkalmas erre, a legjobb egy uszonyos úszásra tervezett darab. ( NajadeMuréna )

Ezzel a módszerrel egy átlagos adottságokkal rendelkező személy is nagyon gyorsan meg tud tanulni úszni.

Az a véleményem, hogy rossz reflexeket alakít ki az a módszer, amikor a kisgyerekek a falat fogva lábtempóznak, mert nem tudnak haladni, márpedig az úszás olyan, mint a kerékpározás, ha nem haladunk, nem megy. A falat fogva viszont az első, ösztönös mozgás az lesz, hogy térdből, levegőből tapossuk a vizet. A legtöbb gyereket így tanítják, ahogy anno engem is. Valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy több oktató kellene ahhoz, hogy ehelyett eleve a siklást gyakorolhassák a gyerekek, a vízben.

A másik, hogy lényeges a szemüveg, snorkel és uszony használata, ezek teszik lehetővé, hogy az elején elemeire bontva gyakorolhasd a mozdulatokat, anélkül, hogy a légzéstechnikára is figyelned kellene.

Legkönnyebben  egy edző segítségével tudsz fejlődni. Ha a leggyorsabb úszóvá szeretnél válni, ajánljuk az Amphora búvárklub edzőjének, Czech Vikinek az edzéseit. Ha pedig igazán élveznéd és kihasználnád a tudásod, csapasd az Új Hullám UWR-ben! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr188213074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.