a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

RacioNet Honvéd - UWR Tiszavirág : vízipóló a vízirögbi ellen

2016. február 15. - UWR Mayfly

 

 

 

A meccs bemutató videója az RTL Klub tolmácsolásában magáért beszél, én inkább mélyebben belemennénk abba, mi volt a találkozó jelentősége. A vízirögbi egy fiatal csapatjáték, a világon az egyedüli sport, aminek 3 dimenziós a játékmenete. A játék e jellegzetességét az adja, hogy műugró medencében játsszák. Csak ott tud elterjedni, ahol van ilyen medence, és a nézők ott is csak videófelvételen tudják követni a játékot, így ez majdnem minden országban underground sportként indult. A legtöbb köze az eredeti vízilabdához, a katonai búvárkodáshoz és az uszonyos úszáshoz van, a rögbi szó kicsit megtévesztő. A full kontakt játékra utal – de ne gondoljatok durva sportra. A víz rengeteget tompít, kicsi a sérülésveszély.

A játék stílusát a medence mérete és az ország határozza meg. A skandinávok erőből játszanak, félelmetes óriások. A kolumbiaiak gyorsak és bátran cseleznek a labdával. A németek fegyelmezettek. Egy nagy medence inkább passzos, megúszós játékot jelent, egy kisebb sok kontaktot és az erő dominanciáját. Eltérő stílusban játszanak ott, ahol a palackos vagy a szabadtüdős búvárkodásból érkeznek az emberek, mint ott, ahol az uszonyos úszásból vagy az úszásból, vagy épp a szörfből, triatlonból.

A pólósokra itthon nem jellemző, hogy ismernék vagy kipróbálnák a sportot. Más országokra inkább, de ott a póló helyzete is más. Nem nehéz észrevenni, hogy főleg egyéni sportágak adják az utánpótlást. Olyanok, akiknek megvan a kellő vízbiztonságuk, és addig még nem találták meg egy csapatsport örömét, izgalmait. A pólónál azt feltételeztem, azért nincs átjárás a sportok között, mert a “víz alatti rögbi” kifejezés annyira meglepő, hogy elsőre komolytalan dologra asszociál a vízi pólóhoz szokott magyar gondolkodás. Egy sikeres sportágban játszó játékos nem lesz motivált, hogy kipróbáljon egy másikat, amit egyrészt komolytalanak gondol, másrészt garantált, hogy nem lesz sikerélménye hetekig. 

A vízirögbinek meredek a tanulási görbéje. Olyan, mint a kerékpározás. Eleinte nehéz, elképzelni sem tudod, hogyan lehet haladni két ujjnyi felületen egyensúlyozva. Aztán a végén vagy triál bajnok leszel, vagy nem. Sokszor vitatkoztunk azon a sporton belül is, hogy extrém sport-e a vízirögbi? Szerintem nem. A vízbiztonság alapfeltétel, de onnantól maximum nehéz, de egyáltalán nem veszélyes. Mondhatjuk, hogy rétegsport, de a térnyerése vitathatatlan, a rendelkezésre álló műugró medencéknél minden országban kialakulnak csapatok, amelyek betagozódnak a Nemzetközi Búvárszövetség rendszerébe. Jogilag egy sportot az legitimál, ha elismerik a szövetségi rendszerét más országok és sportszövetségek. A köztudatban a sport kritériumait inkább a népszerűség és az üzletág mérete határozzák meg, de sok múlik egy adott sportág közösségén is, mennyire állnak professzionálisan és elhivatottsággal a saját sportágukhoz, hiszen minden sportnak van lehetősége formálni a róla alkotott képet.

Hatalmas potenciál van a magyar vízirögbiben, ha figyelembe vesszük az ország sporthagyományait. Támaszkodunk az uszonyos úszásra, és ez új lendületet adott a játékosainknak, amikor már úgy tűnt, végleg hátrányba kerülünk a rögbiben dinamikusabban fejlődő környező országokhoz képest. A pólóban és úszósportban rengeteg olyan kiöregedő, lemorzsolódó sportoló van, akiknek lenne mit keresni nálunk, hiszen ez egy fiatal sportág, jó alapokra támaszkodva hamar lehet erős csapatot építeni.

Ehhez meg kell tudni mutatni a póló számára, mi is valójában a vízirögbi. Végtelenül hálásak vagyunk a Honvédnek, és személy szerint Gergely Istvánnak, hogy fantáziát látott ebben, és vállalta a kihívást. Sokak közreműködése kellett a mérkőzéshez, a helyet a Hajós Alfréd Sportuszoda biztosította, az uszonyokat a Najade és a Muréna márkák, a kamerákat az Olympus magyarországi forgalmazója, a kapukat a Szűrös Team Kapucenter, az elektronikát a villanyaruhaz.hu, a megjelenést az M4, az RTL Klub, a Hír TV, a Nemzeti Sport és a Bors.

Elküldtük a Honvéd csapata számára a szabályokat, a taktikai alapok leírását, pár videót, és elkezdtünk tippelni, kinek lesz igaza, extrém sport vagyunk-e, vagy túldimenzionáljuk ezt a kérdést és össze leszünk hajtogatva kicsire, elnézve a Honvéd szálas legényeit. Aztán eljött a szombat és kiderült, hogy senki nem közvetít last minute szervezéssel, zéró tapasztalattal meccset, főleg, ha az ellenfél is először játszik vízirögbit. Persze, utólag okos az ember. És nem volt gond! A pólósok hihetetlen lazán és rutinnal kezelték a dolgot, ez abszolút meglátszik az RTL riportján is. Pedig nagyon új volt nekik ez a fajta kihívás.

 

“Azt volt nehéz megszokni, hogy gyakorlatilag nincs esélyünk. Egy 14 éves kisfiú elvette tőlem a labdát, úgyhogy ezt nehéz volt feldolgozni.” (Borsós Endre)

 

Szóval közvetített mérkőzés nem lett, egy videót összevágtam belőle, emléknek, hogy milyen jó alkalom volt. Az eredmény 6:1 lett, úgy, hogy mostantól Moby lesz az új “Zsoldos”. Viszont kiderült, hogy ez ezzel együtt nagyon is fekszik a pólósoknak! Néhányuknak nagyon komoly megmozdulásaik voltak. Simon Adrián talán a sportág történetében először dobott visszkezes labdát, látszott, hogy síkban nagyon jól helyezkednek, falat alkotva viszik fel a labdát. Volt pár szuper reflex is, a pörgést a labdával pont úgy csinálták, ahogy mi is. Sokszor volt tolongás a víz felszínén. Ez kezdő csapatoknál jellemző, akik még kevésbé tudják beosztani a levegőt. Némelyik egészen sok ideig tartott – néha úgy tűnt, a pólósok nem mernek igazán kemények lenni, nálunk meg volt, aki csak azért sem engedte el a labdát. Így volt jó ez a meccs, mindenki elégedett volt, élvezte, jó volt a hangulat és talán legjobban így ment át az az üzenet is, hogy a vízirögbi egy nehéz és összetett, de bárki által űzhető sport.

 Pár vélemény a RacioNet Honvéd játékosaitól :

“Nagyon jó élménnyel gazdagodtam a magyar vízirögbi játékosoknak köszönhetően. Másfél óra alatt sikerült eljutnunk a nulláról odáig, hogy vezettünk egy-két szép támadást és beletanultunk a kapusok kemény munkájába és a védelmi stratégiákba is. A legelső kihívás a felszerelés megfelelő használatának az elsajátítása volt. Ez nem teljesen sikerült, a legtöbben például nem tudtuk használni a pipát, így alapvető hátrányban voltunk, hisz a víz felszínéről nem tudtuk könnyen követni a víz alatti történéseket. Pár hossz bemelegítés és pár szituáció gyakorlása után elkezdtük a meccset, aminek a 6-1es végeredménye nem tükrözi a valódi tudásbeli különbséget, főleg hogy a mérkőzés második felében már a túloldalról is kaptunk segítséget. Összességében nagy élmény volt megismerkedni ezzel az újabb vízi sportaggal, mindenkinek csak ajánlani tudom!!!” (Illés Sándor)

 

“Szombaton visszalátogattunk a Hajósba Magyarország egyetlen vízirögbi csapatának meghívására. Már az előkészületeknél komolyabb gondokban ütköztünk. Személyenként ez változó volt, nekem személy szerint a pipával gyűlt meg a bajom. Teljesen ellenkező reflexekre van szükség a használatához, példának okáért ha pipával feljön az ember víz alól akkor az első teendő, hogy kifújjuk belőle a vizet, ezt az első pár alkalommal sikerült nagy lendülettel benyelnem. Csapatunk nagy része meg is szabadította magát ezen eszköztől, de játék közben megmutatkozott mi is a célja ennek. Azzal hogy feljövetelkor pihenés közben nem tudtuk nézni az eseményeket sokat lassult a reakció időnk. Összességében jó móka volt egy kissé más mozgást végezni a vízben. A sérülés veszély minimális a víznek köszönhetően így bátran ajánlom bárkinek!!” (Kovács Gergő)

 

“Kíváncsian mentem le az uszodába, mert mikor megtudtuk, hogy megyünk vízirögbizni, nem nagyon tudtam elképzelni, hogy azt hogyan is kell játszani. Mikor megérkeztünk és elkezdték elmagyarázni a szabalyokat, hogy mégis miként játsszák ezt a játékot, hát kicsit "féltem", hogy ebből mi fog kisülni, mert hogy ugye a vízilabdat nem a víz alatt játsszák... Bementünk a vízbe, ahol különböző gyakorlatokat vettünk át és a pozícióknak a mozgását és technikáját figyelhettük meg, es hát addig a pillanatig kapus szerettem volna lenni, mert hogy annak úgy sincs oly sok dolga, biztos csak így beleül a kapuba és a többiek meg védik. Na hát ez nem így történt, el,g komoly fizikai meló volt ott is egy helyben, így lemondtam erről a posztról, úgyhogy tőlem szokatlan támadó poszton voltam bevethető, de hát az is iszonyat fárasztó volt. Szerintem bő egy perc alatt kaptunk 3 gólt, úgyhogy kiderült, hogy valamit a taktikánkkal csinálni kell, változtattunk is. A víz felszínétől pár centire vittük a labdát, mivel hogy ugye nem lehet azt kivenni a vízből és így kb. 5-en vittük a labdát az ellenfél kapujáig, közbe persze birkózva meg hasonlók, majd az utolsó pár méteren mentünk csak le a kapuhoz, es nagy nehezen erőszakoltuk be a labdát. Úgy hogy több oxigénünk volt, így sikerre mentünk ezzel a támadással, de a továbbiakban valahogy nem igazán sikerült megvalósítani ezt a taktikát, mivel eléggé elfáradtunk és már oxigén se nagyon volt. Összeségében nagyon élveztem, jó kis csapatépítő sport. Tudom ajánlani mindazoknak, akik egy kicsit többet szeretnének, mint úszni de nem kell félni, mert attól függetlenül, hogy kontakt van az ellenféllel, nincs semmi durvaság benne, nem így mint a pólóban, illetve azoknak akik régen vízipólóztak vagy búvárkodtak mert ők tudnák egyértelműen felvenni a versenyt az 5meteres mélységben .” (Kardos Gergely)

 

“Nagy kérdés volt számomra,hogy miként lehet a vízilabda egyes elemeit átültetni a vízirögbibe. A mérkőzés folyamán hamar kiderült,hogy ebben a sportban mi vagyunk a lelkes amatőrök A megfelelő légzéstechnika elsajátítása elengedhetetlen része a vízirögbizésnek.A mérkőzés végeredménye kecsegtető,a szerzett gólunk pedig külön öröm számunkra. Köszönjük a lehetőséget a Tiszavirág vízirögbi csapatának,hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk.” (Simon Roland)

Mi is köszönjük a Honvédnak a játékot! Szó volt egy esetleges visszavágóról, pólóban, ahol valószínűleg eltérő gólarány születne.

2017 a vízisportok éve lesz Magyarországon. A FINA VB mellett, mint nemrég kiderült, CMAS vízihoki EB-t is rendezünk, egy sikeres 2013-as VB után. 2017-ben vízirögbi EB-t is szeretnénk Budapestre hozni. Ha ilyen jó marad az együttműködés a többi sportággal, másfél év alatt kinevelhető egy erős generáció, és nem csak sikeres rendezésre, de jó szereplésre is esélyünk lesz.

Szerk. : Ez egy olyan sportág, ami 100%-osan tagdíjból és szponzori segítségből létezik Magyarországon, a Hajós Alfréd Sportuszoda támogatásával. Ha tetszik a sport, támogathatsz minket a személyi jövedelemadód 1%-nak felajánlásával is az UWR Tiszavirág SE. 18721814-1-41 számára. Jó ügyre fordítjuk.   

Képek itt : 

2016.01.23-án a sportág történetében először profi vízipóló csapat játszott barátságos mérkőzést az első magyar vízirö...

Posted by Víz Alatti Rögbi ( UWR ) Magyarország on Sunday, January 24, 2016

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr168389938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.