a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Hogy lett a rögbi a kedvenc sportom

2019. augusztus 13. - UWR Mayfly

Ha már itt van ez a vízirögbi blog az Indában, csiholjunk tüzet belé! Üdvözlök mindenkit az Új Hullám UWR SE. blogján, itt az uwr.zone oldal posztjai jelennek meg a továbbiakban. A nevem Kalácska Zoltán, és szeretném, ha ez a víz alatti rögbi nevű játék ismertebb lenne Magyarországon. Rengeteg okot tudnék sorolni, miért nagyszerű ez a sportág, de az mosópor-reklámmá tenné ezt a posztot, amin hajlamosak vagyunk átsiklani. Ha már blog, szóljon az Új Hullám első Indás posztja arról, hogyan lett a vízirögbi a kedvenc sportom.


Hogy lesz egy jogászból "sportmanager?"

Jogászként végeztem az ELTE-n, de nem éreztem úgy, hogy ez lenne a hivatásom. Szerintem egy jogásznak hasonló felelősséggel kell viszonyulnia egy adott eseten túl a joghoz is általában, mint egy orvosnak a betegéhez. Ez nehéz, ha a sein és a sollen világa távolodik egymástól. Szakvizsga után azzal hoztam zavarba a szimpatikusabb cégek HR-eseit, hogy jogászként nem jogász-pozíciók után érdeklődtem. Magamat meg azzal, hogy elutaztam Amerikába. De ezzel most előreszaladtam.
A vízirögbiről 2009-ben hallottam először, és akkor még nem sejtettem, hogy békaemberekkel fogok találkozni. Ausztriában voltam Erasmuson, és hiányzott a sport. Kiderült, a salzburgi egyetem több, mint 50 különböző kurzust kínált regisztrációs díjért cserébe. A bringa, mászás és az úszás érdekelt, de megakadt a szemem az Unterwasser Rugby-n. 
Itthon rávettem egy haveromat, hogy keressük meg a Tiszavirágot, a budapesti csapatot. Egy év múlva már rajtam kívül is többen jártak a baráti körből versenyezni. Pedig a dolog nem indult könnyen: nekem pl. meg kellett tanulnom úszni. De a víz alatti rögbi, legyen bármilyen félelmetes is a neve, nem különösebben nehéz vagy veszélyes. A (víz alatt) úszás kihívást jelent sokak számára, de ugyanúgy tanulható, mint a kerékpározás. Pár hónap, akár hét alatt bárki megszerzi a teljes vízbiztonságot a medencében. Ebben nagy segítség a játékhoz viselt felszerelés: az uszony, maszk és pipa, az úszást gyakorlók számára lehetővé teszi a mozgás folyamatának részekre bontását.  
Azt vettem észre, hogy a rögbi az első csapatsport, amiért lelkesedem. Rengeteg munka akadt vele, de jó volt csinálni. Úgy gondoltam, vissza nem térő kiugrási lehetőség volt a sportág számára a 17-es vizes VB technikai felszereltsége és média-háttere. Megpróbáltam ebbe becsatornázni a CMAS-tól kapott 17-es rögbi EB-t, amibe bele is buktam. A magánéletem sem állt fényesen és az alternatív karrier-útvonalak sem jöttek össze, szóval hosszú köldök-nézés következett, búskomor gondolatokkal. 
A megoldást a kerékpár jelentette. A Hajtás Pajtásnál előbb voltak kíváncsiak egy Pajta-Kossuth körre, csak aztán arra, miért van dr. a nevem előtt, úgyhogy sikerrel beálltam egy évre futárnak. Budapest lehet, füstös, sőt, szarszagú, de óriási élmény benne forogni és nem kellett másra figyelnem, csak, hogy rakjam neki és minden időben megérkezzen. 

inda.png

De a rögbi egyre jobban hiányzott.  
Igazság szerint már egy éve összeraktuk az egyesületet, csak rá kellett jöjjek, az elképzeléseim eredeti formáikban forrás hiányában megvalósíthatatlanok voltak. Tessék-lássék módon viszont nem akartam nekivágni. Azért a domaint, a szövetségi tagságot, a bankszámlát, stb. közben fizetni kell. Telt az idő, egyre távolabbi ábrándnak tűnt, hogy ebből legyen valami. Aztán biztos volt valami Rocky-s pillanat. Az a "ha most feladod, akkor te vagy a vesztes". Aztán még több. Végül a vesztesek magabiztosságával leültem végiggondolni, mikre lesz szükség, hogy az Új Hullám UWR SE. elindulhasson. Aztán uccu, google: üzleti terv, wordpress, éves beszámoló, szitanyomás, nle editing, analytics, stb, és elkezdett az egész megvalósulni.
Azt hiszem, abban biztos vagyok, hogy a rögbi sikeres lesz, számomra inkább az a kérdés, mikor lesz ez és mennyiben tudok ehhez hozzájárulni? Mennyire leszel Te kíváncsi a játékra? Számomra a sportág underground-jellege egyértelműen szimpatikus volt mindig, azt hiszem, ez kitűnhet a kontentből is, de a fejlődéshez szükség van szervezett utánpótlásra, kurzusokra a medencék környezetében lévő középiskolákban/egyetemeken. Meg kell mutatnunk magunkat, hogy a vízirögbi valóban sportág lehessen. Néző nélkül csak játék. Ez egyfajta szemléletváltás ahhoz képest, hogy csak magát a szó szoros értelembe vett játékot helyezzük a középpontba, és felelősség is, főleg a fiatalokra tekintettel.

Némi önreflexióra ad lehetőséget a kérdés, hogy miért víz alatti rögbizz? Szerintem azért, mert jó játék. Nézni idáig kihívás volt. Két hete ért véget a grazi VB, 2000 ember követte a döntőt élőben a Youtube-on, talán ez egy vízválasztó lehet.
Játszani viszont kb. bárki tudja, aki meg tud tanulni úszni. Onnantól kezdve családi programnak is jó, gond nélkül együtt tud rögbizni több generáció. Több európai elit csapatban is játszanak együtt rokonok, családtagok, akik jobban rá tudnak hangolódni egymás játékára.
Beugrás után majd ezer köbméter víz vesz körbe és zárja ki a külvilágot. Egy labda van, és kétszer hat ember. Hogy hogyan raktok vagy kaptok gólt, az teljes mértékben rajtatok múlik. (és persze, a fair playról alkotott elképzeléseitekről)
Úszástechnika. Térlátás. Csapatmunka. Labdakezelés. Állóképesség. Ezek kellenek a versenyzéshez. Ami ezeken felül van, az már a stílus. Amit meghatároznak a sportág számára elérhető medencék és a játékosbázis.

Alapvetően két irányzat van, az egyik a német (európai), amelyik közelebb áll a rögbihez. A németek fejlesztették ki a sportágat, náluk és a skandinávoknál régebb óta van jelen és sok kisebb medencéjük van. Több a kontakt, jellemzően nagyobbak a játékosok. Az állami támogatásnak és a sok medencének köszönhetően sok a klub és az országos bajnokságaiknak sok indulója van.  A másik a kolumbiai (angolszász). Kolumbia hasonlóan exportálta a rögbit, mint a magyarok a vízipólót. Nagyobb pályán jobban érvényesül a labdát kevésbé lockoló, trükkös-passzos stílusuk. Így játszik az USA, Kanada, Ausztrália vagy Spanyolország is.        

Mi a cél? 
Összehasonlítva a hazai helyzetet azokkal az országokkal, amelyek az első 10-ben végeztek a VB-n, az elsődleges cél a sportág népszerűsítése. Ez egy öngerjesztő folyamat, de sok munkát igényel most, hogy később jól működjön és egyszerre legyen valódi szabadidősport-opció a rögbi, és eredményes Magyarország a nemzetközi versenyben. A klub építése mellett szeretnék dolgozni a rengeteg nyers videón, hogy alkalmasak legyenek a rögbi oktatására. De ezek már az én céljaim. És Te? Szeretnél gyorsabban úszni, mint Hosszú Katinka? 

A bejegyzés trackback címe:

https://uw-rugby.blog.hu/api/trackback/id/tr9815007962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.