a magyar vízirögbi blog

UWR.ZONE

Hogy lett a rögbi a kedvenc sportom

2019. augusztus 13. - UWR Mayfly

Ha már itt van ez a vízirögbi blog az Indában, csiholjunk tüzet belé! Üdvözlök mindenkit az Új Hullám UWR SE. blogján, itt az uwr.zone oldal posztjai jelennek meg a továbbiakban. A nevem Kalácska Zoltán, és szeretném, ha ez a víz alatti rögbi nevű játék ismertebb lenne Magyarországon. Rengeteg okot tudnék sorolni, miért nagyszerű ez a sportág, de az mosópor-reklámmá tenné ezt a posztot, amin hajlamosak vagyunk átsiklani. Ha már blog, szóljon az Új Hullám első Indás posztja arról, hogyan lett a vízirögbi a kedvenc sportom.


Hogy lesz egy jogászból "sportmanager?"

Jogászként végeztem az ELTE-n, de nem éreztem úgy, hogy ez lenne a hivatásom. Szerintem egy jogásznak hasonló felelősséggel kell viszonyulnia egy adott eseten túl a joghoz is általában, mint egy orvosnak a betegéhez. Ez nehéz, ha a sein és a sollen világa távolodik egymástól. Szakvizsga után azzal hoztam zavarba a szimpatikusabb cégek HR-eseit, hogy jogászként nem jogász-pozíciók után érdeklődtem. Magamat meg azzal, hogy elutaztam Amerikába. De ezzel most előreszaladtam.
A vízirögbiről 2009-ben hallottam először, és akkor még nem sejtettem, hogy békaemberekkel fogok találkozni. Ausztriában voltam Erasmuson, és hiányzott a sport. Kiderült, a salzburgi egyetem több, mint 50 különböző kurzust kínált regisztrációs díjért cserébe. A bringa, mászás és az úszás érdekelt, de megakadt a szemem az Unterwasser Rugby-n. 
Itthon rávettem egy haveromat, hogy keressük meg a Tiszavirágot, a budapesti csapatot. Egy év múlva már rajtam kívül is többen jártak a baráti körből versenyezni. Pedig a dolog nem indult könnyen: nekem pl. meg kellett tanulnom úszni. De a víz alatti rögbi, legyen bármilyen félelmetes is a neve, nem különösebben nehéz vagy veszélyes. A (víz alatt) úszás kihívást jelent sokak számára, de ugyanúgy tanulható, mint a kerékpározás. Pár hónap, akár hét alatt bárki megszerzi a teljes vízbiztonságot a medencében. Ebben nagy segítség a játékhoz viselt felszerelés: az uszony, maszk és pipa, az úszást gyakorlók számára lehetővé teszi a mozgás folyamatának részekre bontását.  
Azt vettem észre, hogy a rögbi az első csapatsport, amiért lelkesedem. Rengeteg munka akadt vele, de jó volt csinálni. Úgy gondoltam, vissza nem térő kiugrási lehetőség volt a sportág számára a 17-es vizes VB technikai felszereltsége és média-háttere. Megpróbáltam ebbe becsatornázni a CMAS-tól kapott 17-es rögbi EB-t, amibe bele is buktam. A magánéletem sem állt fényesen és az alternatív karrier-útvonalak sem jöttek össze, szóval hosszú köldök-nézés következett, búskomor gondolatokkal. 
A megoldást a kerékpár jelentette. A Hajtás Pajtásnál előbb voltak kíváncsiak egy Pajta-Kossuth körre, csak aztán arra, miért van dr. a nevem előtt, úgyhogy sikerrel beálltam egy évre futárnak. Budapest lehet, füstös, sőt, szarszagú, de óriási élmény benne forogni és nem kellett másra figyelnem, csak, hogy rakjam neki és minden időben megérkezzen. 

inda.png

De a rögbi egyre jobban hiányzott.  
Igazság szerint már egy éve összeraktuk az egyesületet, csak rá kellett jöjjek, az elképzeléseim eredeti formáikban forrás hiányában megvalósíthatatlanok voltak. Tessék-lássék módon viszont nem akartam nekivágni. Azért a domaint, a szövetségi tagságot, a bankszámlát, stb. közben fizetni kell. Telt az idő, egyre távolabbi ábrándnak tűnt, hogy ebből legyen valami. Aztán biztos volt valami Rocky-s pillanat. Az a "ha most feladod, akkor te vagy a vesztes". Aztán még több. Végül a vesztesek magabiztosságával leültem végiggondolni, mikre lesz szükség, hogy az Új Hullám UWR SE. elindulhasson. Aztán uccu, google: üzleti terv, wordpress, éves beszámoló, szitanyomás, nle editing, analytics, stb, és elkezdett az egész megvalósulni.
Azt hiszem, abban biztos vagyok, hogy a rögbi sikeres lesz, számomra inkább az a kérdés, mikor lesz ez és mennyiben tudok ehhez hozzájárulni? Mennyire leszel Te kíváncsi a játékra? Számomra a sportág underground-jellege egyértelműen szimpatikus volt mindig, azt hiszem, ez kitűnhet a kontentből is, de a fejlődéshez szükség van szervezett utánpótlásra, kurzusokra a medencék környezetében lévő középiskolákban/egyetemeken. Meg kell mutatnunk magunkat, hogy a vízirögbi valóban sportág lehessen. Néző nélkül csak játék. Ez egyfajta szemléletváltás ahhoz képest, hogy csak magát a szó szoros értelembe vett játékot helyezzük a középpontba, és felelősség is, főleg a fiatalokra tekintettel.

Némi önreflexióra ad lehetőséget a kérdés, hogy miért víz alatti rögbizz? Szerintem azért, mert jó játék. Nézni idáig kihívás volt. Két hete ért véget a grazi VB, 2000 ember követte a döntőt élőben a Youtube-on, talán ez egy vízválasztó lehet.
Játszani viszont kb. bárki tudja, aki meg tud tanulni úszni. Onnantól kezdve családi programnak is jó, gond nélkül együtt tud rögbizni több generáció. Több európai elit csapatban is játszanak együtt rokonok, családtagok, akik jobban rá tudnak hangolódni egymás játékára.
Beugrás után majd ezer köbméter víz vesz körbe és zárja ki a külvilágot. Egy labda van, és kétszer hat ember. Hogy hogyan raktok vagy kaptok gólt, az teljes mértékben rajtatok múlik. (és persze, a fair playról alkotott elképzeléseitekről)
Úszástechnika. Térlátás. Csapatmunka. Labdakezelés. Állóképesség. Ezek kellenek a versenyzéshez. Ami ezeken felül van, az már a stílus. Amit meghatároznak a sportág számára elérhető medencék és a játékosbázis.

Alapvetően két irányzat van, az egyik a német (európai), amelyik közelebb áll a rögbihez. A németek fejlesztették ki a sportágat, náluk és a skandinávoknál régebb óta van jelen és sok kisebb medencéjük van. Több a kontakt, jellemzően nagyobbak a játékosok. Az állami támogatásnak és a sok medencének köszönhetően sok a klub és az országos bajnokságaiknak sok indulója van.  A másik a kolumbiai (angolszász). Kolumbia hasonlóan exportálta a rögbit, mint a magyarok a vízipólót. Nagyobb pályán jobban érvényesül a labdát kevésbé lockoló, trükkös-passzos stílusuk. Így játszik az USA, Kanada, Ausztrália vagy Spanyolország is.        

Mi a cél? 
Összehasonlítva a hazai helyzetet azokkal az országokkal, amelyek az első 10-ben végeztek a VB-n, az elsődleges cél a sportág népszerűsítése. Ez egy öngerjesztő folyamat, de sok munkát igényel most, hogy később jól működjön és egyszerre legyen valódi szabadidősport-opció a rögbi, és eredményes Magyarország a nemzetközi versenyben. A klub építése mellett szeretnék dolgozni a rengeteg nyers videón, hogy alkalmasak legyenek a rögbi oktatására. De ezek már az én céljaim. És Te? Szeretnél gyorsabban úszni, mint Hosszú Katinka? 

RacioNet Honvéd - UWR Tiszavirág : vízipóló a vízirögbi ellen

 

 

 

A meccs bemutató videója az RTL Klub tolmácsolásában magáért beszél, én inkább mélyebben belemennénk abba, mi volt a találkozó jelentősége. A vízirögbi egy fiatal csapatjáték, a világon az egyedüli sport, aminek 3 dimenziós a játékmenete. A játék e jellegzetességét az adja, hogy műugró medencében játsszák. Csak ott tud elterjedni, ahol van ilyen medence, és a nézők ott is csak videófelvételen tudják követni a játékot, így ez majdnem minden országban underground sportként indult. A legtöbb köze az eredeti vízilabdához, a katonai búvárkodáshoz és az uszonyos úszáshoz van, a rögbi szó kicsit megtévesztő. A full kontakt játékra utal – de ne gondoljatok durva sportra. A víz rengeteget tompít, kicsi a sérülésveszély.

A játék stílusát a medence mérete és az ország határozza meg. A skandinávok erőből játszanak, félelmetes óriások. A kolumbiaiak gyorsak és bátran cseleznek a labdával. A németek fegyelmezettek. Egy nagy medence inkább passzos, megúszós játékot jelent, egy kisebb sok kontaktot és az erő dominanciáját. Eltérő stílusban játszanak ott, ahol a palackos vagy a szabadtüdős búvárkodásból érkeznek az emberek, mint ott, ahol az uszonyos úszásból vagy az úszásból, vagy épp a szörfből, triatlonból.

A pólósokra itthon nem jellemző, hogy ismernék vagy kipróbálnák a sportot. Más országokra inkább, de ott a póló helyzete is más. Nem nehéz észrevenni, hogy főleg egyéni sportágak adják az utánpótlást. Olyanok, akiknek megvan a kellő vízbiztonságuk, és addig még nem találták meg egy csapatsport örömét, izgalmait. A pólónál azt feltételeztem, azért nincs átjárás a sportok között, mert a “víz alatti rögbi” kifejezés annyira meglepő, hogy elsőre komolytalan dologra asszociál a vízi pólóhoz szokott magyar gondolkodás. Egy sikeres sportágban játszó játékos nem lesz motivált, hogy kipróbáljon egy másikat, amit egyrészt komolytalanak gondol, másrészt garantált, hogy nem lesz sikerélménye hetekig. 

A vízirögbinek meredek a tanulási görbéje. Olyan, mint a kerékpározás. Eleinte nehéz, elképzelni sem tudod, hogyan lehet haladni két ujjnyi felületen egyensúlyozva. Aztán a végén vagy triál bajnok leszel, vagy nem. Sokszor vitatkoztunk azon a sporton belül is, hogy extrém sport-e a vízirögbi? Szerintem nem. A vízbiztonság alapfeltétel, de onnantól maximum nehéz, de egyáltalán nem veszélyes. Mondhatjuk, hogy rétegsport, de a térnyerése vitathatatlan, a rendelkezésre álló műugró medencéknél minden országban kialakulnak csapatok, amelyek betagozódnak a Nemzetközi Búvárszövetség rendszerébe. Jogilag egy sportot az legitimál, ha elismerik a szövetségi rendszerét más országok és sportszövetségek. A köztudatban a sport kritériumait inkább a népszerűség és az üzletág mérete határozzák meg, de sok múlik egy adott sportág közösségén is, mennyire állnak professzionálisan és elhivatottsággal a saját sportágukhoz, hiszen minden sportnak van lehetősége formálni a róla alkotott képet.

Hatalmas potenciál van a magyar vízirögbiben, ha figyelembe vesszük az ország sporthagyományait. Támaszkodunk az uszonyos úszásra, és ez új lendületet adott a játékosainknak, amikor már úgy tűnt, végleg hátrányba kerülünk a rögbiben dinamikusabban fejlődő környező országokhoz képest. A pólóban és úszósportban rengeteg olyan kiöregedő, lemorzsolódó sportoló van, akiknek lenne mit keresni nálunk, hiszen ez egy fiatal sportág, jó alapokra támaszkodva hamar lehet erős csapatot építeni.

Ehhez meg kell tudni mutatni a póló számára, mi is valójában a vízirögbi. Végtelenül hálásak vagyunk a Honvédnek, és személy szerint Gergely Istvánnak, hogy fantáziát látott ebben, és vállalta a kihívást. Sokak közreműködése kellett a mérkőzéshez, a helyet a Hajós Alfréd Sportuszoda biztosította, az uszonyokat a Najade és a Muréna márkák, a kamerákat az Olympus magyarországi forgalmazója, a kapukat a Szűrös Team Kapucenter, az elektronikát a villanyaruhaz.hu, a megjelenést az M4, az RTL Klub, a Hír TV, a Nemzeti Sport és a Bors.

Elküldtük a Honvéd csapata számára a szabályokat, a taktikai alapok leírását, pár videót, és elkezdtünk tippelni, kinek lesz igaza, extrém sport vagyunk-e, vagy túldimenzionáljuk ezt a kérdést és össze leszünk hajtogatva kicsire, elnézve a Honvéd szálas legényeit. Aztán eljött a szombat és kiderült, hogy senki nem közvetít last minute szervezéssel, zéró tapasztalattal meccset, főleg, ha az ellenfél is először játszik vízirögbit. Persze, utólag okos az ember. És nem volt gond! A pólósok hihetetlen lazán és rutinnal kezelték a dolgot, ez abszolút meglátszik az RTL riportján is. Pedig nagyon új volt nekik ez a fajta kihívás.

 

“Azt volt nehéz megszokni, hogy gyakorlatilag nincs esélyünk. Egy 14 éves kisfiú elvette tőlem a labdát, úgyhogy ezt nehéz volt feldolgozni.” (Borsós Endre)

 

Szóval közvetített mérkőzés nem lett, egy videót összevágtam belőle, emléknek, hogy milyen jó alkalom volt. Az eredmény 6:1 lett, úgy, hogy mostantól Moby lesz az új “Zsoldos”. Viszont kiderült, hogy ez ezzel együtt nagyon is fekszik a pólósoknak! Néhányuknak nagyon komoly megmozdulásaik voltak. Simon Adrián talán a sportág történetében először dobott visszkezes labdát, látszott, hogy síkban nagyon jól helyezkednek, falat alkotva viszik fel a labdát. Volt pár szuper reflex is, a pörgést a labdával pont úgy csinálták, ahogy mi is. Sokszor volt tolongás a víz felszínén. Ez kezdő csapatoknál jellemző, akik még kevésbé tudják beosztani a levegőt. Némelyik egészen sok ideig tartott – néha úgy tűnt, a pólósok nem mernek igazán kemények lenni, nálunk meg volt, aki csak azért sem engedte el a labdát. Így volt jó ez a meccs, mindenki elégedett volt, élvezte, jó volt a hangulat és talán legjobban így ment át az az üzenet is, hogy a vízirögbi egy nehéz és összetett, de bárki által űzhető sport.

 Pár vélemény a RacioNet Honvéd játékosaitól :

“Nagyon jó élménnyel gazdagodtam a magyar vízirögbi játékosoknak köszönhetően. Másfél óra alatt sikerült eljutnunk a nulláról odáig, hogy vezettünk egy-két szép támadást és beletanultunk a kapusok kemény munkájába és a védelmi stratégiákba is. A legelső kihívás a felszerelés megfelelő használatának az elsajátítása volt. Ez nem teljesen sikerült, a legtöbben például nem tudtuk használni a pipát, így alapvető hátrányban voltunk, hisz a víz felszínéről nem tudtuk könnyen követni a víz alatti történéseket. Pár hossz bemelegítés és pár szituáció gyakorlása után elkezdtük a meccset, aminek a 6-1es végeredménye nem tükrözi a valódi tudásbeli különbséget, főleg hogy a mérkőzés második felében már a túloldalról is kaptunk segítséget. Összességében nagy élmény volt megismerkedni ezzel az újabb vízi sportaggal, mindenkinek csak ajánlani tudom!!!” (Illés Sándor)

 

“Szombaton visszalátogattunk a Hajósba Magyarország egyetlen vízirögbi csapatának meghívására. Már az előkészületeknél komolyabb gondokban ütköztünk. Személyenként ez változó volt, nekem személy szerint a pipával gyűlt meg a bajom. Teljesen ellenkező reflexekre van szükség a használatához, példának okáért ha pipával feljön az ember víz alól akkor az első teendő, hogy kifújjuk belőle a vizet, ezt az első pár alkalommal sikerült nagy lendülettel benyelnem. Csapatunk nagy része meg is szabadította magát ezen eszköztől, de játék közben megmutatkozott mi is a célja ennek. Azzal hogy feljövetelkor pihenés közben nem tudtuk nézni az eseményeket sokat lassult a reakció időnk. Összességében jó móka volt egy kissé más mozgást végezni a vízben. A sérülés veszély minimális a víznek köszönhetően így bátran ajánlom bárkinek!!” (Kovács Gergő)

 

“Kíváncsian mentem le az uszodába, mert mikor megtudtuk, hogy megyünk vízirögbizni, nem nagyon tudtam elképzelni, hogy azt hogyan is kell játszani. Mikor megérkeztünk és elkezdték elmagyarázni a szabalyokat, hogy mégis miként játsszák ezt a játékot, hát kicsit "féltem", hogy ebből mi fog kisülni, mert hogy ugye a vízilabdat nem a víz alatt játsszák... Bementünk a vízbe, ahol különböző gyakorlatokat vettünk át és a pozícióknak a mozgását és technikáját figyelhettük meg, es hát addig a pillanatig kapus szerettem volna lenni, mert hogy annak úgy sincs oly sok dolga, biztos csak így beleül a kapuba és a többiek meg védik. Na hát ez nem így történt, el,g komoly fizikai meló volt ott is egy helyben, így lemondtam erről a posztról, úgyhogy tőlem szokatlan támadó poszton voltam bevethető, de hát az is iszonyat fárasztó volt. Szerintem bő egy perc alatt kaptunk 3 gólt, úgyhogy kiderült, hogy valamit a taktikánkkal csinálni kell, változtattunk is. A víz felszínétől pár centire vittük a labdát, mivel hogy ugye nem lehet azt kivenni a vízből és így kb. 5-en vittük a labdát az ellenfél kapujáig, közbe persze birkózva meg hasonlók, majd az utolsó pár méteren mentünk csak le a kapuhoz, es nagy nehezen erőszakoltuk be a labdát. Úgy hogy több oxigénünk volt, így sikerre mentünk ezzel a támadással, de a továbbiakban valahogy nem igazán sikerült megvalósítani ezt a taktikát, mivel eléggé elfáradtunk és már oxigén se nagyon volt. Összeségében nagyon élveztem, jó kis csapatépítő sport. Tudom ajánlani mindazoknak, akik egy kicsit többet szeretnének, mint úszni de nem kell félni, mert attól függetlenül, hogy kontakt van az ellenféllel, nincs semmi durvaság benne, nem így mint a pólóban, illetve azoknak akik régen vízipólóztak vagy búvárkodtak mert ők tudnák egyértelműen felvenni a versenyt az 5meteres mélységben .” (Kardos Gergely)

 

“Nagy kérdés volt számomra,hogy miként lehet a vízilabda egyes elemeit átültetni a vízirögbibe. A mérkőzés folyamán hamar kiderült,hogy ebben a sportban mi vagyunk a lelkes amatőrök A megfelelő légzéstechnika elsajátítása elengedhetetlen része a vízirögbizésnek.A mérkőzés végeredménye kecsegtető,a szerzett gólunk pedig külön öröm számunkra. Köszönjük a lehetőséget a Tiszavirág vízirögbi csapatának,hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk.” (Simon Roland)

Mi is köszönjük a Honvédnak a játékot! Szó volt egy esetleges visszavágóról, pólóban, ahol valószínűleg eltérő gólarány születne.

2017 a vízisportok éve lesz Magyarországon. A FINA VB mellett, mint nemrég kiderült, CMAS vízihoki EB-t is rendezünk, egy sikeres 2013-as VB után. 2017-ben vízirögbi EB-t is szeretnénk Budapestre hozni. Ha ilyen jó marad az együttműködés a többi sportággal, másfél év alatt kinevelhető egy erős generáció, és nem csak sikeres rendezésre, de jó szereplésre is esélyünk lesz.

Szerk. : Ez egy olyan sportág, ami 100%-osan tagdíjból és szponzori segítségből létezik Magyarországon, a Hajós Alfréd Sportuszoda támogatásával. Ha tetszik a sport, támogathatsz minket a személyi jövedelemadód 1%-nak felajánlásával is az UWR Tiszavirág SE. 18721814-1-41 számára. Jó ügyre fordítjuk.   

Képek itt : 

2016.01.23-án a sportág történetében először profi vízipóló csapat játszott barátságos mérkőzést az első magyar vízirö...

Posted by Víz Alatti Rögbi ( UWR ) Magyarország on Sunday, January 24, 2016

 

 

Tanulj meg gyorsúszni könnyen és gyorsan

Ha még nem tudsz gyorsúszni, vagy úgy érzed, nem kielégítő a tudásod, talán könnyebb lesz megtanulni, ha követed ezeket a tanácsokat. Nem vagyok úszásoktató, de a vízirögbi kőkemény úszástudást követel meg, talán hasznosnak találod majd a tapasztalataimat.   

12232892_886028021504571_8987620711358592696_o.jpg

Amikre szükséged lesz:

1. úszószemüveg vagy maszk

2. snorkel

3. uszony

4. úszónadrág vagy úszódressz

5. deszka

Minél összetettebb egy mozgás, annál inkább érdemes azt elemeire bontva gyakorolni. Az úszószemüveg és a snorkel ahhoz kell, hogy a légzéstechnika, ami a teljes folyamatot összehangolja, a tanulás végére maradhasson, míg az uszony a helyes tartást és technikát segíti. A deszka az elemek részekre bontásához szükséges, míg az úszónadrágot azért emeltem ki, mert túl gyakran látni kezdőket, akik az uszodába is strandnadrágot vesznek, amit fékezőernyőként cibálnak maguk után a vízben.

És persze soha ne gyakorolj felügyelet (úszómester) nélkül.

A gyorsúszás angol neve freestyle, mert – a delfinúszást leszámítva – bármilyen úszástechnika alkalmazható ebben a nemben, és az általunk gyorsnak hívott technika az, ami jelenlegi tudásunk szerint a leggyorsabb a vízfelszínen. Azért írom, hogy a jelenlegi tudásunk szerint, mert őseink évezredeken át mellúszásban és kutyatempóban úsztak csak, a gyorsúszás kartempóját dél-amerikai őslakosoktól eltanulva 1873-ban mutatta be Sir John Arthur Trudgen Londonban , és ez után még évtizedekig használták a mellúszás lábtempójával, mielőtt a gyors lábtempó általánossá vált volna. Az első modern Olimpián 1896-ban ezzel nyert aranyat Hajós Alfréd. Lehet, ha a FINA engedélyezné a delfinúszást, az hasonló horderejű változást hozna az úszósportban, mint 250 éve a gyors kartempójának elterjedése.

Elsőnek a part mellett szokd meg az úszószemüveget, ha eddig nem viseltél ilyet. Legyen kényelmes, láss ki belőle jól. A falat fogva merülj a felszín alá, fújd ki a levegőt, gyere fel, ismételd ezt addig, amíg meg nem szokod, milyen a víz alatt. Ezt követően kezdheted magad a snorkelhez szoktatni. A feladatod, hogy kifújd a vizet, ahogy a felszínre emelkedsz. Amíg nem kell másra figyelned, könnyű, de úszás közben ennek automatikusnak kell lennie.


A siklást gyakorold! A falról elrugaszkodva figyeld meg, milyen messzire tudsz siklani a vízben, teljesen nyújtott, spiccelő lábfejjel, a fejedet egyenesen tartva, a medence alját nézve, a karodat magastartásban, a füled fölé emelve, a tenyereidet egymás felett tartva, nyílvesszőt formázva. A lényeg a minél áramvonalasabb, nyújtott testtartás, amit akár a parton, tükör előtt is ellenőrizhetsz. Ez lesz majd az alapja a delfinnek is. Ha már itt elkezded használni a snorkelt, könnyebb a helyes végrehajtásra figyelned.

Ezt követi a lábtempó. Segítséget jelent, ha uszonnyal gyakorolsz, a mozdulat lassabbá és erőteljesebbé válik, így az esetleges hibák is jobban látszanak, és érezni fogod, mit kell korrigálnod. A lényeg az, hogy továbbra is teljesen nyújtott testtartással, minél kevesebbé térdből, inkább combból és csípőből tempózz, a lábfejet spiccelve. Ne emeld ki a lábfejed a vízből, és a talpak fel-le mozgásának íve ne nagyon nyúljon ki a törzsed “árnyékából”. A túl nagy ív megtöri a lendületet és lassít, bár nem annyira, mint amikor felülről csapsz a vízfelszínre rüszttel. A cél a folyamatos és folytonos, gyors mozgás. Ezt célszerű a deszkát fogva gyakorolni, különösen, ha uszony nélkül csinálod. Itt is a snorkel használata teszi lehetővé azt, hogy teljesen a mozdulatra figyelj.

A lábtempó után a kartempóról. Sokféle eltérő leírás van az ideális kartempóról. Az én tapasztalatom az, hogy ha arra figyelek, hogy elől minél messzebb és minél kisebb ellenállással szúrjam be a tenyerem a vízbe, a vízben pedig minél mélyebbről húzzam fel, akkor haladok a leghatékonyabban és leggyorsabban. Látszólag apróság, de figyeljünk rá, hogy ne csapjuk a vizet, és egyenes tenyérrel szúrjunk a vízbe. A többi függ az úszó fizikai adottságaitól és az egyéni stílusától. Általában véve azt gondolom, hogy a leghatékonyabb úszás érdekében a lábtempóval ellentétben a kartempónál inkább a mozdulat hosszán kell legyen a hangsúly és nem a gyorsaságán, annyira, hogy a hosszabb távon úszókra jellemző egy kicsi siklás is. Persze, a kartempó frekvenciája kihat az ideális lábtempóra is, hiszen annak feladata a kiegyensúlyozás, és a lábaknak ritmusban kell lennie a karokkal. Mondanom sem kell, hogy a snorkel használatával tudunk erre figyelni, anélkül, hogy a légzéstechnikával kellene bajlódnunk. Amikor csak kartempót úszunk, tartsuk a lábfejeinket összezárva, a vízfelszínhez közel.


A karok és lábak összehangolása : ha már magabiztosan tempózunk karral és lábbal is, kezdjük a kettőt összehangolni. Sok jó minőségű lassított felvételt találhatunk úszókról a Youtube-on, érdemes tőlük ellesni a különféle stílusokat.
Lásd: Hosszú KatinaMichael PhelpsNathan Adrien

Az a tanácsom, hogy a kezdetben ne a konkrét értelemben vett edzéssel, hanem a technikával foglalkozz! Addig csinálj egy gyakorlatot, amíg szép nem lesz, és ha gyorsan akarsz fejlődni, addig növeld az intenzitást, amíg a mozgásod szét nem esik, majd állj meg kicsit pihenni, gondold végig, hol és hogyan estél ki a ritmusból, majd kezd újra, ügyelve a szép végrehajtásra. Így találni fogsz egy sebességet, ami mellett a legjobb karmunkát és a lábtempód végzed és így az úszásod a leghatékonyabb. Ez hasonló ahhoz, mint amikor a hosszútávfutók megtalálják azt a tempót, amivel ki tudnak futni a világból.

Az uszony ennél a pontnál jó szolgálatot fog tenni. Egy kis magyarázat : a sebesség növekedésével négyzetesen nő a közegellenállás mértéke. Az uszony használatával úgy nő a sebesség, hogy a lábtempó gyorsaságát nem kell növelni, a mozdulat erőteljes és kontrollált maradhat, miközben nő a helyes testhelyzet és ritmus szerepe.  Ezért is mondják, hogy az uszonyos úszás technikai sport… 

Ha ez megvan, engedjünk meg magunknak egy kis játékot. Érdemes visszatérni most a sikláshoz, és megfigyelni, mennyit jelent egyetlen, csípőből induló, ostorként csapó hullámmozgás az uszonnyal a megtett út tekintetében, vagy egy páros v. páratlan lábtempó. Lehet háton átforduló dugóhúzóban úszni a gyorst, gyakorolni folytonos irány vagy tempóváltásokat, ezek mind szórakoztatóak és növelik a vízbiztonságot.

Ennél a pontnál a snorkel elhagyásával szinte ösztönös lesz a helyes légzéstechnika. Arra figyelj, hogy ne a fejedet forgasd! Én a vállon gördülő mozgásban hiszek, amely nem csak a vállat, de szinte az egész testet forgatja. Nem feltétlen ez a leggyorsabb, de ez a leghatékonyabb, ha abból indulsz ki, hogy így tudod legjobban kinyújtani a testedet, ezt triatlonosoknál és hosszútávúszóknál lehet megfigyelni. Tehát ne ejtsd le vagy előre a vállad, hanem a maximálisan kinyújtott kezeddel és kezeden oldalra fordulva, a fejedet tartsd egyenesen, kihúzva, fordulás közben is, és a szádon vegyél levegőt minden 3. csapásra. Az elhasznált levegőt kifújhatod az orrodon. Fontos, hogy ne csak egy oldalra lélegezz, mert nem egyenletesen fogsz fejlődni.


Így elemeire bontva már nem is annyira bonyolult, nem?

Tarts egy szép, gördülékeny technikát, és ha jól megy, növeld az intenzitást addig, amíg szét nem esik a mozgásod, és próbálj ezen a határon egyensúlyozni.

Nem mindegy, erre a feladatra milyen uszonyt választotok. Búváruszony nem alkalmas erre, a legjobb egy uszonyos úszásra tervezett darab. ( NajadeMuréna )

Ezzel a módszerrel egy átlagos adottságokkal rendelkező személy is nagyon gyorsan meg tud tanulni úszni.

Az a véleményem, hogy rossz reflexeket alakít ki az a módszer, amikor a kisgyerekek a falat fogva lábtempóznak, mert nem tudnak haladni, márpedig az úszás olyan, mint a kerékpározás, ha nem haladunk, nem megy. A falat fogva viszont az első, ösztönös mozgás az lesz, hogy térdből, levegőből tapossuk a vizet. A legtöbb gyereket így tanítják, ahogy anno engem is. Valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy több oktató kellene ahhoz, hogy ehelyett eleve a siklást gyakorolhassák a gyerekek, a vízben.

A másik, hogy lényeges a szemüveg, snorkel és uszony használata, ezek teszik lehetővé, hogy az elején elemeire bontva gyakorolhasd a mozdulatokat, anélkül, hogy a légzéstechnikára is figyelned kellene.

Legkönnyebben  egy edző segítségével tudsz fejlődni. Ha a leggyorsabb úszóvá szeretnél válni, ajánljuk az Amphora búvárklub edzőjének, Czech Vikinek az edzéseit. Ha pedig igazán élveznéd és kihasználnád a tudásod, csapasd az Új Hullám UWR-ben! 

 

Vízilabda, ahogy még sosem láttad

Ez nem póló. Ez a póló fiatal, gyors, 3 dimenziós testvére, a víz alatti rögbi. 

Érdekel? Nézd meg a videónkat! 

 

Szeptemberben utánpótlás edzést indítunk fiataloknak, melynek célja, hogy megfelelő vízbiztonságot, úszástudást és kondíciót szerezzenek, valamint elsajátítsák a rögbi alapjait. 

Az edzések helyszíne és időpontja : Hajós Alfréd Sportuszoda, pénteken 17-től 18-ig, szombaton 10-től 11-ig. A szükséges felszerelés : fürdőruha/fürdődressz, vízilabdás sapka, uszony, búvárszemüveg, snorkel. A felszerelés beszerzésében segítséget nyújtunk, szükség esetén azt biztosítjuk. 

Lányokat is várunk szeretettel!

Jelentkezés :

utanpotlasuwr kukac gmail.com

06-20-428-83-27

Köszönjük fotográfusunk, Rozovics Éva segítségét!

Jó úszástudással bíró felnőttek jelentkezését is várjuk, számukra hétfőn és pénteken este 20 és 22 között kínálunk edzéseket.

Meleg víz

Gender a vízirögben

Nagyon érdekes dolgokat feszeget az Index cikke  a férfi szinkronúszásról. Mit jelent egy sport számára az, ha homoerotikusnak titulálják? Milyen jelentősége van ehhez hasonló sztereotípiáknak pl. a birkózás, jégtánc, a férfi szinkronúszás, vízipóló vagy vízirögbi esetében?

Mindig érdekelt, milyennek találják a vízirögbit azok, akik először hallanak róla. Sokat elmond az adott személyről, hogyan reagál rá, mit talál érdekesnek benne. Vannak tipikus reakciók :

1. "Ilyen állat márpedig nincs, ugratsz!" Kétféle esetben reagálnak így az emberek, ha nagyon nem tudnak úszni, így még a képzeletük számára is mission impossible egy nagy medencében meccselni, vagy, ha abba a kategóriába tartoznak, akik számára egy sportot nem a benne rejlő kihívás, hanem a média lefedettsége legitimál. Utóbbiaknak érdemes lenne egyszer elgondolkodni azon, mi az egyes sportok, érmek értéke, ha nem a mögöttük dolgozó pénz által kreált imázst vesszük alapul.

2. "Ez igazán király!" Főleg fiatalok és örök gyerekek, akik értékelik a 3 dimenziós jelleget. Igazából bárki, az irodista, aki munkába is örömbringázik, az informatikus, akit a versenyszellem hajt, a kutató, aki sporttal tartja karban magát, a kereskedő, aki a mindennapok feszültségét vezeti le, a manager, aki a társaság kedvéért jár...

3. "Ez buzis..." Ez egy érdekes kategória, az első gondolatom ilyenkor mindig az, vajon miért kapcsol valaki a sporthoz sexualitást? A legelső visszacsatolás a rögbivel kapcsolatban pont ebbe a kategóriába esett. Amikor kezdtem, pár gagyi toborzót helyezett el a csapat a Hajósban. Akkor már hallottam a vízihokiról itthon, a rögbiről külföldön, így szúrtam ki a plakátot. A fekete-fehér szórólapra a sportuszodában valaki ezt rajzolta : ♂♂. Persze, hatalmas humor, ezzel amúgy a Margitszigeten fogadták sokan, és nem értem, miért.

Fontos, hogy a rögbiben látsz a víz alatt, és pontosan tudod, hogy melyik labdára mész, nincsenek eltévedt könyökök, öklök, térdek a másik ágyékában, hiszen ezt a két víz alatti bíró azonnal szankcionálná is, és az ellenfelen túl a saját csapattársaitól is számíthatna egy sallerra az a forrófejű játékos, aki emberhátrányt okoz a csapatának. De ettől függetlenül, valaki mondja már meg, hogy lehet pl. a linkelt pólós videóban látható zacsimarkolás, bordamasszírozás (homo)erotikus? Aki ilyet lát bele, hogy köti össze a sporttal az erotikus jelleget? Ez az, ami már a néző fejében van, és amiért a sport nem felel. Aki pólózik, rögbizik, tudja, a játék nem "páváknak" való, hajtás van, pontot kell szerezni! Bár egyes sportok jól beállított fotói, belőtt sérói alapján már más van a fejekben, ez egy dolog, de tudtommal a testépítésen kívül egyetlen egy sport sem a sportoló esztétikumáról szól. Senkit sem érdekel, hogy sovány vagy, vagy kövér, csúnya vagy szép, az számít, hogy játszol! Vannak, akik a tükörben szeretnének mást látni, de ez nem az ő sportjuk.

Persze, ez valahol álszent szöveg, mindig lesznek sokan, akiknek egy közvetítés a kisportolt testek stíröléséről szól. Érdekes volt pólóra nagyobb, nemzetközi oldalakon rákeresni. Mondhatjuk, hogy a Buzzfeed egyik szerkesztője nagy rajongója a magyar vízipólónak (is). Ahogy a rögbinek. A vízirögbiről nem is beszélve.

Mondhatjuk, hogy a rögbi, a vízipóló vagy a vízirögbi homoerotikus? Valakinek biztosan. Számít ez? Más lesz ettől a sport, vagy a benne elért teljesítmény? Kevesebbet ér-e a strandröpi más sportoknál, mert ott a nők fenekét nézik? Egy dolog szempontjából számít biztosan : a pénz. Egyes sportokban azért van előírt öltözék, mert kőkeményen befolyásolja a nézőszámot.

Egyébként az, hogy a rögbiben az agresszió nem engedélyezett és kontrollált, nem vesz el a játék intenzitásából, de lehetővé teszi azt, hogy férfi-női vegyes csapatok létezzenek, ami szintén érdekes kérdés. Puzsér Róbert már körüljárta, hogy sok sportban egyenlő pályák, egyenlő esélyek mentén vegyes mezőnyre lenne szükség. Kedves Róbert, a rögbiben ez megvalósult! Nem csak arról van szó, hogy a kisebb csapatokban, mint a budapesti, vegyes csapattal edzenek és versenyeznek. A sport legnagyobb ligájában, az Euroligában már vegyes mezőny van, a stockholmi Polisen kitartásának hála. Az oroszok próbálták megóvni a döntést, de, úgy gondolom, helyesen, továbbra is indulhatnak nők a ligában. A videón fehérben játszik a Polisen : 

Hozzátartozik ehhez, hogy a játék komplexitásának köszönhetően egyrészt mindenféle alkat talál magához passzoló pozíciót, másrészt a méret- vagy erőbeli különbségek jól kompenzálhatóak gyorsasággal, trükkös labdakezeléssel, és különösen taktikus és precíz helyezkedéssel. Nem véletlen, hogy egy tapasztaltabb lány többet érhet versenyen, mint egy egyébként ütőerősebb férfi. Annak az oka, hogy kevés sportban van vegyes mezőny, inkább annak köszönhető, hogy így több aranyat lehet kiosztani, mint az esélyegyenlőség eltérő megítélésének. Lehet, ahogy növekszik, a rögbi is beáll majd a sorba, hiszen a Nemzetközi Búvárszövetség (CMAS) által rendezett VB-n a férfiak és a nők most is csak külön indulhatnak, kérdés, melyik szabály fogja felülírni a másikat.

Kérlek, szavazz, mert érdekel a véleményed :

A következő posztban egy ügyes fotós segítségével a játékot mutatjuk be részletesebben.

 

Rögbis nyár

Hőség van? Szakad az eső? Nem számít!

11724728_10206016281740070_1026768930_o.jpg

A napokban szinte elviselhetetlen volt a hőség, nagyon jó volt az edzéseken a hűs vízbe merülni. Így jött az ötlet, hogy péntek estére nyílt edzést hirdessünk meg a Hajósba, egy piknikkel összekötve. Lehetőség lesz egy meccset megnézni a vízből, vagy akár kipróbálni a játékot is. Főleg úszókat, pólósokat, triatlonosokat várunk, és természetesen minden dobott gól nyereménye egy kézműves sör, de jöhet bárki, aki csobbanna egy jót, kíváncsi a sportra vagy épp csak piknikezne velünk. A részvételi díj 1000 JMF, az úszástudás elvárt, a pikniken csak akkor, ha addig marad ez az eső, ami épp szakad, ahogy ezt írom.

Péntek este lesz a magyar-spanyol pólós találkozó is a Margitszigeten a Vodafone-kupa keretében, de ne kérdezzétek, ki lehet-e majd menni a teraszra, páholyból nézni azt a meccset... 

Valaki mondta, hogy még a póló válogatottnak is csak annyi esélye lenne elsőre pontot szerezni, mint egy kürticsigának a szupernovával szemben. A pólósaink persze más álláspontot képviselnek, de a jó hír az, hogy ez még a nyáron kiderülhet, ugyanis Gergely István kapusedzőnek, Honvéd szakosztály-igazgatónak hála, egy augusztusi barátságos mérkőzés erejéig illusztris edzőpartnereket kapunk, hogy felkészülhessünk a szeptemberi  IV. Budapest Kupára. 

Lett nagyon ügyes fotósunk, aki a nem mindennapi téma miatt érkezett, de annyira tetszik neki a sport, hogy a játékból sem akar már kimaradni. Már első alkalommal ilyen képeket készített : 

11724689_10206016317660968_1305681484_o.jpg

Hasonló képet lőtt már egy szlovák fotós is pont a budapesti versenyen, de ez sokkal dinamikusabb. Vagy csak azért tetszik ennyire, mert ezen én vagyok a támadó? 

11721075_10206016282620092_227012242_o.jpg

11713193_10206016364382136_109786871_o.jpg

11725117_10206016282580091_2132957928_o.jpg

Június utolsó hétvégéjén kilátogattunk a XIV. grazi Párduc tornára, ahol 9 férfi, 4 női csapat küzdött 2 napon át Ausztriából, Csehországból, Németországból, Olaszországból, Görögországból és Magyarországból. A görögöknek ez a második nemzetközi versenyük volt, a múlt évben mutatkoztak be ugyanitt. Bár megint utolsók lettek, nagy fejlődést mutattak fel és igazán lelkes hozzáállást, a kettő együtt garantálja, hogy ez ne maradjon így sokáig. A női csapatuk vezetését egy bécsi játékos végezte két leányunk segítségével, ők szintén Rózsaszín Párduc-díjat vehettek át a 4 helyért. A Tiszavirág/EKUS 7. lett a 9-ből, de büszkék lehetünk arra, hogy Torsten csapata, a német Heilbronn (2. hely) ellen döntetlent játszottunk, és büntetőkkel dőlt el a mérkőzés 4:3-ra. A gyengébb felállással játszó házigazda Graz verhető is lett volna, így 1:0. Kata egy nagyon erős vegyes nemzetiségű csapatban 1. lett a női tornán, uszonyos úszónk fenekéről pedig lehullott a tojáshéj és bedobta az első gólját az első versenyén!
A szombat este egy cserkésztáborban kialakított BBQ party-ban csúcsosodott ki, amennyire jó volt a hangulat, biztosak vagyunk benne, hogy ilyen lesz a magyar verseny programjába is illesztve! 

Csoportkép a grazi uszoda parkjában.

7. helyen végző csapatunk.

A lányok a teljesen kezdő görög női különítményt instruálták. A trikójuk a Rózsaszín Párduc-díjra utal, amely az utolsó helyezetté. Hátoldalán : "what happens in Graz stays in Graz". A múlt évi buli alapján nem véletlen a mottó... 

A lányok egy képen. Kata nagyon erős osztrák-német-olasz-magyar csapatban 1. lett! 

Csak így tovább! 

 

Magyarok az osztrák nemzeti bajnokságban

Az utóbbi időben az osztrákok is kezdenek elhúzni tőlünk. A tartományok is és a létesítmények is maximálisan támogatják a víz alatti rögbit, így nem meglepő, hogy a bécsi csapat keretében egy quasi válogatott már az Euroligában is helyt kapott, és nem csak pofozógépként. Bécs egyébként már egy 3. és egy női csapattal is rendelkezik, ahogy Graz is gond nélkül állít ki 2+1 csapatot a tornákra. 

A kisebb csapatok pedig, mint Klagenfurt, szintén helyt akarnak állni, így jelezték, hogy a nemzeti bajnokságra leigazolnák több játékosunkat. Ilyen korábban is volt már, a korábbi években 4-en többször is kiutaztak őket erősíteni, de idén a részünkről is és az osztrákok részéről is volt egyértelmű igény több fő küldésére. A szervezetést egyik csapattársunk intézte profi módon.

Feltétel volt a sportorvosi vizsgálat, amit amúgy is régóta halogattunk már. Nem tudom, a többieknek milyen élményei voltak, én jókat derültem a Sportkórházban az orvosok reakcióin, amikor kérdezték, milyen sporthoz kell az igazolás. 

- Víz alatti rögbi. 

- Mi?!

- Víz alatti rögbi. 

- Írjunk vízilabdát, onnan szoktak jönni. 

Megvontam a vállam, végül is, semmi sem vízilabdásabb a víz alatti rögbinél :) De nem mindig úsztam meg ennyivel.

 Az egyik rendelőbe a válogatott tagokat hívták elsőnek, ahol némi töprengés után én is beálltam a kajakos/kenus kislány mellé, tudván, hogy a sportok egyenrangúak, másrészt mert szimpatikus volt (mármint, a leányzó). 

Az asszisztensnő mindenképp ki akart faggatni az érdekesnek tűnő ismeretlen sportról.

- Verekednek is? Meg van ilyen kicsi a rakás, mint az amerikai fociban? Vagy hogy kell ezt elképzelni?

- Nargh. - öklendeztem, amit az adott helyzetben úgy lehetett volna lefordítani, hogy "Nem, de szívesen mesélek róla, csak épp a manduláim maradékai felett studíroznak egy spatulával", de addigra mindegy volt, a Google már dobálta is a képeket és a videókat a kíváncsi személyzet számára. 

- Atyaég, ez sokkal durvább, mint a vízilabda!

- Nem, nem, nálunk nincs verekedés meg mogyorózás a víz alatt, hiszen azt mindenki látja, és keményen szankcionálják, egyik csapat sem akar egy forrófejű játékos miatt veszteni.

De épp csak belekezdtem a kiselőadásba a víz tompító hatásáról és a palackkal merülő bírókról, mire már be is nyomták a "versenyezhet" plecsnit a kiskönyvembe.

Azért hazai fronton is van haladás, talán a We love Budapesten megjelent cikk hatására, de az elmúlt hetekben jött több új játékos, szabadtüdős búvár, vízilabdás és triatlonos is. Nyilván még sokat kell tanulniuk, mégis, olyan kezdők, akiknél nincs szükség vízhez szoktatásra. A triatlonos srác okozta a legnagyobb meglepetést, gyors volt, és komoly küzdőszellem volt benne. Én futok, úszok és kerékpározok is, és a hármat ugyan nem kapcsoltam még össze egy sporttá, viszont már olvastam versenybeszámolókat, milyen durva harc van az úszás elején a jobb pozíciókért. A vízilabdás mutatta fel a legjobb csapatjátékot, míg a szabadtüdősök a leghosszabb apnea-s időt. Papírforma... :) Ha megmarad a lelkesedésük, fél év alatt használható játékosok lehetnek belőlük. 

Mindenesetre vasárnap hajnalban kocsiba vágtuk magunkat. Az eredetileg tervezett 3-mal szemben 2 csapatba lettünk beosztva, mivel a Bécs 3. tele volt volt, míg a Graz 2.-ből kiesett 2 fő betegség miatt. Az eligazítás alatt derült ki, hogy nekünk kell a csapat újoncait összefogni és egy kellemes, első versenyélményt szerezni számukra. Erre voltunk összesen 10-en, úgy, hogy ebből 5 főnek volt tapasztalata.

 

Felfogás kérdése egy ilyen helyzet, én leginkább büszke voltam, hogy 1 év alatt a két U17 játékosunk eljutott oda, hogy ilyen helyzetben lehet rájuk alapozni. Az első meccset leszámítva korrektül helytállt a csapat. A Bécs 3. elleni mérkőzés annyiban volt csalódás, hogy alábecsültük a 20 évnyi tapasztalattal bíró osztrák nagypapákat, nagymamákat, és csúnyán elkenténk a szánkat. Mentség, hogy ez volt az első játékunk együtt, de ebből azért sokkal többet ki lehetett volna hozni.

Tamásék az EKUS klagenfurti csapatában játszottak, a helyosztóban alulmaradtak a Salzburg ellen, így az 1. osztályban Bécs, Graz és Salzburg a sorrend. A másodosztályban a legerősebb csapat a cseh "import" EKUS 2. volt, amely 2:1 arányban még az EKUS 1.-et is legyűrte. 

 

Képek a versenyről itt  és itt és itt. A GoPro kamerákkal felvett élő közvetítés videóanyaga itt

 

 

Élőben az Osztrák Nemzeti Víz Alatti Rögbi Bajnokság

ezen a linken követhető vasárnap.

Vagy itt.

Miért érdekesebb ez számunkra, mint akár az Euroliga? Hála egyik csapattársunk szervezőmunkájának, a megfelelő engedélyek beszerzése után több magyart is leigazoltak a klubok másodcsapatai. Ketten a Graz 2., hárman az EKUS, ketten a Wien 3. csapatban játszunk. Igen, ebben az országban a sport kap minimális állami támogatást és ennek megfelelően dinamikusan fejlődik, úgyhogy pár év alatt elhúztak mellettünk (ők is). A bécsi csapat már játszik és komoly ellenfelet jelent az Euroligában is. Ez számunkra valahol szerencsés helyzet, bármelyik csapat nyer is holnap, mi is nyerünk. Rengeteg tapasztalatot. Szerencsére erős és ügyes játékosok játszanak tőlünk holnap, így fel tudják majd venni a komolyabb szintű játék ritmusát és a tudásukat jól hasznosítják majd a budapesti tornán a cseh, osztrák, olasz, német, török és görög csapatok ellen szeptemberben. 

 

A menetrend :

Gruppe 1

11:30 Spiel 6 UWRC-Wien vs. STC Graz

13:15 Spiel 9 STC Graz vs UWRC-Wien 2

18:00 Spiel 17 STC Graz vs Relegationsgewinner (EKUS / SALUK)


Gruppe 2

9:15 Spiel 2 Damenteam vs EKUS 2 (Kärnten)

9:45 Spiel 3 UWRC-Wien 3 vs STC Graz 2

11:00 Spiel 5 Relegationsverlierer vs Damenteam

12:15 Spiel 7 STC Graz 2 vs EKUS 2

14:00 Spiel 10 Damenteam vs STC Graz 2

15:45 Spiel 13 Damenteam vs UWRC-Wien 3

16:15 Spiel 14 Relegationsverlierer vs STC Graz 2

Láttál már ennél szebb gólokat?

Bár az Euroliga 2. fordulójának döntő és egyben legszebb gólja a dán Flipper és a svéd Polisen meccsen született azért a norvég Molde és az orosz Betta mérkőzése volt az igazi csemege egy rögbiszurkolónak. A Molde jelenleg a világ legerősebb csapata, felvértezve a világ legerősebb játékosával, Iver "The Hulk" Bjornerem-mel, míg a Betta nagyot ment pár évig, amíg a Lukoil szponzorálta őket. Aztán összebalhéztak a szövetséggel, mire ugrott a támogatás is, a csapat meg összezuhant, mivel elég költséges dolog a nemzetközi versenyeken való folyamatos részvétel. A moszkvai csapatkapitány meg is szólalt az ügyben, de mentségükre legyen mondva, miután a "profi" sportolók leléptek, a gyengébb csapat ellenére sem lettek annyira megszórva gólokkal, nagyobb különbséget is el tudtam volna képzelni. Ezzel szemben a skandinávoknál a víz alatti rögbi a "vízilabda" (póló), nagy respectje van a sportnak, és nagy mennyiségű, a sportért elhivatott emberanyagból válogat utánpótlást a 81-es alapítású Molde is. A klubról annyit, hogy a pontlistákon első 3 legjobb játékos innen származik, átlagosan 2 méter magasak és 120 kilósak, 9, 6 és 3 gólt dobtak sorrendben.

Ha valaki olyan olvassa ezt, aki még nem játszott víz alatti rögbit : ebben a játékban nem könnyű gólt dobni. Sőt, a játék maga nem könnyű, ha az lenne, akkor, ahogy az amerikai focisok vicce szól, focinak hívnák. (Igaz, kicsit bunkó vicc, és lefordítva már nem is annyira vicces...) A vízilabda/vízirögbi ezen változatában egy 4-5 méterrel a víz felszíne alatt levő pici kosárba kell dobni egy medicinlabda súlyával kb. megegyező súlyú sós vízzel töltött labdát. Amit 12 marcona játékos véd, és ez bizony nem vízipóló vagy kézilabda, hogy szinte a pálya másik végéről be tudj vágni egy bombát! Nyers erő, gyorsaság vagy taktika az, ami megoldást jelenthet, de az Euroligás játékosokban megvan mind a három. Az oroszok ráadásul közismerten agresszív játékosok. Őket megszórni 10:2-re olyan, mint szombat reggel 5-kor felkelni, futni a Hármason egy laza Balboát 1:30 körül, onnan lebringázni a Hajóshoz, úszni pár km-t úgy, hogy minden hosszodon másfélszer gyorsabb vagy mint Phelps bármikor volt vagy lesz (amíg nem vesz fel uszonyt), majd egy másfél órás crossfit-jellegű aktivitást még beiktatni, hogy biztos teljes körű legyen az edzés és maximálisan kihajtsd magad. A legvégén még 15 perc kick-box kesztyűben és védőben, a küzdőszellemet erősítendő. Majd 1-re hazaérni, és bocsánatot kérni a párodtól, hogy megvárattad az ebéddel. Ja várj, azt hiszem, valahogy így edzenek, csak éppen nem Budapesten, hanem 2416 km-rel északabbra tőlünk. Szóval igen, kicsit le vagyunk maradva, ezt a szintet még a profi vízilabdásaink sem hiszem, hogy hozzák, nemhogy a mi csapatunk... :)

De azért jól esik csekkolni a szombat reggeli futás után ( én most itt tartok... ) hogy hol tart a sport. Az oroszok több gólt kapnak kapusváltásnál, vagy, ami még cikibb, üres kapuba. Ez azt jelenti, gyenge és/vagy tapasztalatlan játékosaik vannak. 1:03-nál a védőnek kapcsolnia kellett volna, hogy a kapus nincs a helyén, és fentebb helyezkedni, blokkolni a kaput, így a norvég a passzt ellenállás nélkül tette be felülről. 1:23-nál klasszikus gólt dob a támadó, beúszik a védő nélküli oldalra, alulról megkapja a passzt, és háttal felnyomja a kapust. Ez a legkevésbé rizikós módja a támadásnak, viszont megfelelő fizikumot és begyakorolt technikát kíván meg. Az oroszok minden támadásánál látszik, hogy nem akarják hagyni magukat és a videó ellenére is gyakran szabálytalankodnak, megfogják a kaput támadáskor, vagy olyan támadó is részt vesz a kapus lehúzásában, akinél nincs labda, stb, de minden hiába, a Molde sokkal erősebb. A bírók szerencsére nem úsznak bele a képbe, de azt gyanítom, az előnyszabályt elég gyakran alkalmazták itt :) 1:51-nél a norvégok megelégelik a szemtelenkedést és egy hatalmas megúszással, majd egy újabb, könnyűszerrel berakott góllal a porig alázzák az orosz csapatot. A Betta viszont egy tapasztalt játékossal, Viktor Krylov-val érvényesít egy büntetőt. A videót biztos, hogy orosz vágta, annyiszor ismétli meg a számukra elégtételt jelentő pillanatokat, ahogy az orosz, civilben egyébként mérnök védő kicselezi a nála másfélszer nagyobb norvég kapust. A 2:31-nél bevágott revansgól tipikus Iver-gól : odamegyek, letolok 2 védőt és egyszerűen bevágom a labdát, amiben senki sem akadályoz meg. Ennyi. Jelenleg a norvégok az istenek a víz alatti rögbiben, aztán nyáron, a VB-n a kolumbiai Cali-ban kiderül, mit tudnak ehhez képest felmutatni a technikásabban és gyorsabban úszó,kicsit kisebb és szálkásabb, teljesen Crossfit-tel edző kolumbiaiak, vagy az elképesztően fegyelmezett, taktikus csapatjátékot felmutató németek. Úgy is mondhatnánk, az erő, a sebesség és az ész küzdelme lesz a világbajnokság, remélhetőleg megoldják a jó minőségű közvetítését, mert az nagyobb élmény lenne minden más sporténál! 

E hétvégére meg itt az uszonyos úszó VK Egerben. Eredmények még nincsenek kint, de egy úszós appon keresztül élőben szurkolhatsz a magyar versenyzőknek és csapatoknak. Ebben egyébként elég sikeresek vagyunk, kíváncsi vagyok, melyik városunkban landol majd több érem.

És most blog kikapcsol és ebéd, szép napot mindenkinek!

 

 

Hogyan alakul ki egy sport

érdekességek nem csak sportrajongóknak!

Miért új generációs sport a víz alatti rögbi? Miben más, mint a többi sport? Mitől lesz 3 dimenziós egy sport? 

A legtöbb sportunk, mint a birkózás, még az ókori görögöktől származik, akik meghonosították az intézményesített vetélkedést, ezek többnyire a klasszikus olimpiai, egyéni számok. Más sportok is komoly múlttal, de eltérő eredettel rendelkeznek, ilyen a labdarúgás és a football. Ezek valamennyivel fiatalabb sportok, és jellemzően csapatjátékok. 

A labdajátékok jelen voltak Kínában már 4-5 ezer évvel napjaink előtt is, de egészen a 19. század közepéig kellett várni a rögbi és a labdarúgás hivatalos megkülönböztetéséig. Ez az ipari forradalom korszaka, ami a szabadidő megjelenésével lehetővé tette a tömegek sportolását és új sportágak megjelenését, mint pl. a vízipóló. A legfiatalabb sportok hulláma pedig a 2. világháborút követően indult meg, ezekre már kialakulásukkor erősen hatott a média és az internet.

Azért hívom ezeket új generációs sportoknak, mert lényeges tulajdonságokban különböznek a korábbi sportoktól, és nem ment (még) végbe bennük az a fajta professzionalizálódás, amivel együtt jár pl. a doppingolás. A Wikipedia ezeket post-modern sportoknak hívja, de szerintem ez a kifejezés inkább az extrém sportokra vonatkozik, míg a víz alatti hoki és rögbi, a lacrosse vagy épp a kviddics nem esik ebbe a kategóriába. A lacrosse kilóg ebből a sorból annyiban, hogy az egy tradicionális indián sport, de csak 100-200 évvel a nyugati civilizáció általi megismerése után terjedt el szélesebb körben, ahogy meghonosították iskolákban a fiatalok között. 

Az extrém sportokra jellemző, hogy sok emberhez jutnak el, mégis nagyon kevesen űzik őket. Sokan vesznek drága hegyikerékpárt, ami alkalmas arra, hogy 60-70 km/h-val száguldjon lefele sziklás ösvényeken, de kevés ember tudja ténylegesen arra és úgy használni, mint a profik a vásárlókat inspiráló videókban. Még kevesebben síelnek át lavinákon, másznak hegyet kötélbiztosítás nélkül hosszú trad hegyi utakat, vagy épp vetik magukat a mélybe wingsuittal. Ezek a sportok legtöbbször a semmiből érkezve szereznek ismertséget hónapok, vagy hetek alatt, egy-egy jól összerakott vírusvideóval. Ez a hirtelen jött népszerűség befektetőket vonz a sportba, de emeli is a lécet, hiszen az újdonság erejére már nem számíthatnak a sportolók, ha figyelmet szeretnének.

Mivel modern közegben alakulnak ki, ezek a sportok más célokat követnek, más értékeket vallanak, jellemzően fiatalosabbak. A víz alatti rögbiben a magas szintű versenyeken is indulhatnak vegyes női-férfi csapatok, míg más sportok még csak most jutnak el oda, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerül. Szintén lényeges különbség, hogy nem egészen kiforrott még minden új sport nemzetközi szintű képviselete, ami egyrészt hátrány, másrészt előny, hiszen nem egy olyan bürokratikus szervezet igazgatja őket, mint pl. a FIFA, hanem alulról szerveződve, közösségi alapon működnek, és döntéseik abszolút csak a sport érdekét helyezik előtérbe.

És valóban, minden sport 3D-s. De csak nagyon kevés teszi lehetővé a függőleges tengely mentén való szabad mozgást! A víz alatti hokiban, bár valóban szabadon lehet úszni, de a játékmenet hasonló a focihoz vagy a hokihoz. Ha az NBA-s profik hihetetlen súlypont-emelkedéseit nem számítom, egy labdajátékot láttam idáig a rugby-n túl, ami hasznosítja teljes teret, ez pedig az Index által trambulinos kidobósnak hívott ultimate dodgeball. Bár meglepően keveset ugrálnak benne. 

Illetve volt, aki felhívta a figyelmemet az underwater football-ra. Nem kis meglepetés ért, a víz alatti rögbinek szintén létezik football-ra keresztelt változata, de itt a rugby lett világszerte ismert, a kettő egyébként a labda formájában kívül nem különbözik egymástól.

Ha a víz alatti rögbire keresünk az interneten, a legtöbb találat a leginkább elterjedt, német változatát ismerteti a sportágnak, ahogy a víz alatti hokit is az angolszász eredet definiálja. Ez a változat Európában terjedt el, és ha hinni lehet a Facebooknak, 30.000 ember biztosan elismeri és támogatja. Az interneten keresgélve azonban többen jelezték, hogy más módon, de ismerik a játékot, és hasonló változatát játsszák helyi szinten.

Ott, ahol komolyan jelen van a szörf, sok szörfös kiegészítő edzésként ismer és űz egy rock rugby nevű sportot. Szabadtüdős búvárok szintén játszanak hasonlót a nyílt vízben Óceániában és Ausztráliában anélkül, hogy tudtak volna róla, hogy a játék intézményesült Európában. A víz alatti footballt 3-4 városban űzik Kanadában, miközben az USA-ban 8-9, Kanadában 3 csapat rögbizik. Kis érdekesség, hogy a vízipóló eredetileg sokkal közelebb állt a víz alatti rögbihez, különösen Amerikában, ahol egészen 1914-ig létezett ez a változat. A modern kori olimpiák első csapatsportja a vízipóló volt 1900-ban, Párizsban, azonban mivel azt az európai szabályok szerint rendezték, itt a keményebb, nézők számára látványosabb játékhoz szokott amerikaiak nem indítottak pólós csapatot

Így írnak magyar források az amerikaiak vízipólójáról : 

"1888-ban a vízlabda megkezdi hódító útját az Újvilágban is. A játék eredetével kapcsolatosan egyes források szerint a „water polo” kifejezést Amerikának köszönhetjük. Míg a szigetországban a „water football” terjedt el, az amerikai változatnál a softball szabályokat adaptálta, de nem „soft”-os mérkőzések zajlottak, hanem szinte vérre menő küzdelmek. Igen kemény, brutális mérkőzéseket akart látni a közönség, a játékosok pedig ennek eleget tettek. Az első amerikai szabályokat 1897-ben közölte le a New York Harold Reader, az első szakkönyvet pedig ugyancsak New Yorkban 1910-ben adták ki. A könyv szerzője L. de B. Handley, könyvének címe pedig: „How to play Water Polo”, azaz „Hogy is kell játszani a vízilabdát”.

Az amerikaiak más stílusú játékával a magyarok is megismerkedhettek, habár jóval később. 1932-ben, amikor 32–2-es gólaránnyal vertük a vízilabda elitjét, és nyertük meg az olimpiát, hazafelé a Komjádi legénység megállt egy barátságosnak induló mérkőzésre New Yorkban. A csapatvezető Bárány István sokáig alkudozott az amerikaiakkal, hogy rendes vízilabdát játszanak, de ők nem hajlottak rá. Végül abban egyeztek meg, hogy az első félidőben Európai módra játszanak, a második félidőben pedig jöhet az amerikai póló. Már a mérkőzés első fele sem hasonlított a vízilabdára, inkább az amerikai rögbire, vízirögbire. A mieink jó néhány pofont kaptak, mire aztán ők is osztani kezdték azt. Halassy Olivér, akit az egyik jenki egy jó ideje fojtogatott a víz alatt, hogy menekülni tudjon kénytelen volt oldalba harapni amerikai támadóját. A többiek siettek segítségére. A magyarok ezek után kijelentették, hogy ők nem akarnak vízirögbizni, vízilabdázni szeretnének, mire az amerikaiak azt válaszolták, hogy ők meg ezt a lágy vízilabdát nem hajlandók játszani, mert számukra ez rettentően unalmas. Hát így ért véget a barátságosnak induló mérkőzés, és így ismerhettük meg mi magyarok az igazi amerikai pólót."

Megjegyezném, hogy a fenti szó szerinti idézet, természetesen nem állítanám, hogy a vízilabda puhány sport lenne, erre örök cáfolat lesz a modern idők valószínűleg legdurvább mérkőzése, az 56-os melbourne-i. Az agresszió pedig a rögbiben is tilos, és a szabályok betartását 2 víz alatti bíró figyeli folyamatosan.

 

Magyar kapcsolódási pont is akad, rögtön kettő is. A vízipóló népszerűsítése és látványosabbá tételére több próbálkozás is volt, a debreceni pólósok vízirögbizés címszóval tartottak bemutatót. A sportág hazai alapjait pedig a katonai búvárok edzésére használt, sekély vízben játszott rögbi tette le. A Tüzér utcai Honvéd Sportuszodából indult osztrák és cseh közvetítéssel a német mintára játszott víz alatti rögbi, ehhez csatlakoztak később úszók, uszonyos úszók és vízipólósok ahogy a játék átkerült a Hajós Alfréd műugró medencéjébe.

 

Elvileg a magyar közeg ideális lenne a sport számára, hiszen komoly sikereket érünk el úszásban, uszonyos úszásban, vízipólóban és víz alatti hokiban is, így könnyen lehetne erős utánpótlása a rögbinek akár csak kiegészítő sportként is, azonban a fiatalok lényegében nem ismerik még.

Nem vagyunk akkora lemaradásban, hiszen még nem alakult ki professzionális rétege a sportnak, de azért a legfrissebb Euroligás videón látszik, milyen az, amikor heti ötször edző csapatok játszanak. Üres kapus gól szinte nincs is, 1:12-nél rosszul helyezkednek az oroszok, 1:53-nál meg gyorsvonat sebességével úszik meg a norvég támadó félpályáról. Ha már csak ilyen gólokat kapunk nemzetközi versenyeken, akkor elmondhatjuk, hogy jó munkát végezett a magyar víz alatti rögbi :)